Hlavní obsah

Obama ujistil Merkelovou, že o jejím odposlouchávání nevěděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že o odposleších jejího mobilního telefonu nevěděl. Informuje o tom podle agentury DPA nedělní vydání německého týdeníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Podle DPA by to bylo nepřímým potvrzením toho, že přinejmenším v minulosti americká tajná služba NSA mobil šéfky německé vlády skutečně odposlouchávala.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

Šéf Bílého domu kancléřce ujištění údajně sdělil ve středečním telefonátu, v němž si Merkelová kvůli vážnému podezření na odposlechy jejího mobilu stěžovala. Pokud Obama skutečně takový výrok učinil, nepřímo připustil možnost, že přinejmenším v minulosti NSA mobilní telefon Merkelové odposlouchával, soudí tisková agentura DPA.

Bílý dům tento týden v písemném prohlášení pouze informoval o tom, že Obama Merkelovou ujistil, že Spojené státy její komunikaci nesledují, ani nebudou sledovat v budoucnu. Washington ale odmítá odpovídat na dotazy, zda telefon kancléřky byl odposloucháván v minulosti.

Existuje podezření, že americké tajné služby sledovaly i další vysoké politické představitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám