Hlavní obsah

Bílý dům vyhodil Obamova poradce za skryté kritiky na Twitteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vysoký činitel Bílého domu, který pomáhal při jednáních o jaderných otázkách s Íránem, přišel minulý týden o místo. Stalo se tak poté, co byl odhalen jako anonymní sžíravý hlas, který na Twitteru hanil významné osoby z Bílého domu a Kongresu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle tohoto zdroje jde o Jofiho Josepha, ředitele odboru pro otázky nešíření jaderných zbraní Rady pro národní bezpečnost Bílého domu. Zjistilo se, že za dobu více než dvou let poslal pod přezdívkou @NatSecWonk stovky hrubých anonymních tweetů.

Joseph na svém twitterovém účtě, který už z této internetové sociální sítě zmizel, o sobě napsal, že je "ostrý pozorovatel zahraničněpolitického a národněbezpečnostního prostředí", který "nelítostně říká to, co si každý jen myslí".

Joseph pod široce sledovanou přezdívkou @NatSecWonk anonymně spekuloval o politických motivech a kariérních krocích vládních činitelů, s nimiž pracoval. Byl mezi nimi například i mluvčí prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes.

Tento měsíc Joseph ve svém tweetu napsal, že bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová měla na Blízkém východě "málo politických cílů a žádná vítězství".

Trefoval se mimo jiné i do velvyslankyně USA při OSN Samanthy Powerové kvůli jejím tweetům. "Může někdo opět sdělit @AmbassadorPower (přezdívka Powerové), že (syrský prezident) Bašár Asad pravděpodobně nesleduje, čím (ona) krmí Twitter?" napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám