Hlavní obsah

Hitlerovo noční stíhací eso Drewes zemřel

Novinky, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo
Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel v neděli v Brazílii německý válečný veterán Martin Drewes. V průběhu druhé světové války jakožto noční stíhací pilot hitlerovské luftwaffe sestřelil více než 50 spojeneckých letadel.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

O Drewesově skonu po mnohočetném selhání orgánů informoval jeho blízký přítel Oswaldo Pfiffer. Drewes zemřel ve městě Blumenau na jihu Brazílie, kde žil od roku 1949.

Podle Pfiffera byl Drewes „voják, a ne nacista“. Samotný Drewes o Hitlerovi nebo holocaustu odmítl veřejně mluvit. Během loňského rozhovoru pro televizi Globo ale prohlásil, že nikdy nepálil po pilotech, kteří po sestřelení ze svého stroje vyskočili.

Drewes létal na těžkých dvoumotorových stíhacích letadlech Messerschmitt Bf-110, nejprve v jednotce ZG76 nad Severním mořem a pak v Iráku v době krátké války mezi Irákem a Británií, kde dosáhl prvního vzdušného vítězství, když sestřelil britský stíhací dvouplošník gladiator. Poté se vrátil nad Severní moře.

Od roku 1943 působil jako noční stíhač v jednotce NJG3 a v roce 1944 se stal velitelem III./NJG1. Bylo mu přiznáno 52 vítězství, převážnou většinu obětí tvořily noční čtyřmotorové britské bombardéry halifax a lancaster.

Na konci války byl Drewes zajat Brity a po propuštění se přestěhoval do Brazílie

U letadel zůstal i po válce. V Brazílii pilotoval dopravní letadla a mimo jiné pořizoval letecké snímky pro firmy, které se podílely na výstavbě hlavního města Brasília.

Reklama

Výběr článků

Načítám