Hlavní obsah

Teroristé nacvičují únosy přímo v letadlech, varuje oběžník amerických pilotů

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nácviky únosu letadla nanečisto se prý nyní odehrávají na vnitrostátních linkách v USA. Tvrdí to interní oběžník odborů pilotů společnosti US Airways. Získal ho server floridské TV Wtsp.com. Posádky se podle něj obávají, že příprava útoku už probíhá.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Letadla společností US Airways a American Airlines.

Článek

„Nedávno se v leteckém odvětví stala řada případů, které se jeví jako sondy nebo zkoušky nanečisto k testování našich postupů a reakce na hrozbu při letu,“ uvádí dokument a popisuje incident, který se odehrál 2. září v letadle US Airways.

Při letu z Washingtonu na Floridu vyvolala rozruch čtveřice cestujících blízkovýchodního původu. Jeden z nich vyskočil, utíkal ke dveřím pilotní kabiny a před nimi prudce zabočil na toaletu, kde zůstal nezvykle dlouho.

Když se objeví zkouška nanečisto, útok bude následovat zanedlouho potom
Wolf Koch, pilot Boeingu 767

Zbývající tři muži se mezitím  přehrabovali v úložných prostorech nad hlavami, čímž blokovali uličku a odváděli pozornost palubního personálu.

„Většina expertů vám řekne, že když se objeví zkouška nanečisto, útok bude následovat zanedlouho potom,“ citoval server Wolfa Kocha, pilota Boeingu 767 společnosti Delta, který předsedá bezpečnostnímu výboru Mezinárodní asociace dopravních pilotů. „Zkusí to znovu, o tom nepochybuji,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám