Hlavní obsah

Velitele raketových sil USA zbavili funkce pro ztrátu důvěry

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké letectvo zbavilo funkce dvouhvězdičkového generála Michaela Careyho, pod jehož velení spadala obsluha mezikontinentálních balistických raket s jadernými hlavicemi. Oznámila to v pátek agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Generál Michael J. Carey

Článek

O odvolání ze strany velitele vzdušných sil generála Jamese Kowalskeho, který má pod palcem veškeré americké jaderné zbraně, informovaly AP dva nejmenované armádní zdroje. Důvodem je „ztráta důvěry“.

Generální inspekce podle interního dokumentu shledala, že se Carey dopustil „nevhodného chování“ během nespecifikovaného „dočasného služebního úkonu“. Přešlap údajně nesouvisí s operační připraveností raketových sil. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici.

Pod Careyho velení spadala obsluha 450 dalekonosných raket umístěných na třech základnách ve Spojených státech. Na jeho místo Kowalski dočasně jmenoval svého zástupce, generála Jacka Weinsteina.

Tento týden je to už druhý vyhazov ve velení jaderných sil. Ve čtvrtek byl postaven mimo službu admirál Timothy Giardina, který byl zástupcem náčelníka amerického Strategického velitelství, jež má jaderné síly na starosti. Giardina je vyšetřován kvůli hazardu. [celá zpráva]

Související téma

Není vyloučené, že oba případy spolu souvisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám