Hlavní obsah

Velitele jaderných sil USA odvolali, hrál poker s falešnými žetony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Admirál Timothy Giardina, který byl zástupcem náčelníka amerického Strategického velitelství, jež má na starosti jaderné síly, byl odvolán. Je vyšetřován v souvislosti s hazardními hrami.

Foto: Reuters

Viceadmirál Timothy Giardina

Článek

Viceadmirál Giardina čelí obvinění, že použil falešné žetony v hodnotě nejméně 1500 dolarů, když v červnu hrál poker v kasinu Horseshoe v Council Bluffs ve státě Iowa nedaleko své základny.

Náčelník Strategického velitelství generál Robert Kehler jej postavil mimo službu už 3. září a doporučil jeho odvolání. Dozvěděl se o podezření od civilních orgánů, které vyšetřovaly použití falešných žetonů, uvedla ABC.

Na základě doporučení ministra obrany Chucka Hagela jej pak prezident k 3. říjnu odvolal. Nyní zastává neupřesněnou pozici v námořnictvu.

Podle agentury AP je propuštění viceadmirála bezprecedentní v historii amerického strategického velitelství (Stratcom), které dohlíží na americký vojenský jaderný arzenál, včetně jaderných ponorek, bombardérů a raket.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám