Hlavní obsah

V Arizoně popravili nejstaršího vězně, na smrtící injekci čekal 35 let

Phoenix

V severoamerické Arizoně ve středu popravili smrtící injekcí nejstaršího vězně, který čekal na vykonání nejvyššího trestu. Jednasedmdesátiletý Edward Harold Schad strávil v cele smrti téměř 35 let. Byl odsouzen za vraždu, kterou spáchal v roce 1978.

Článek

Poprava Schada byla vykonána zhruba dvě hodiny poté, co americký nejvyšší soud zamítl jeho poslední odvolání, uvedla agentura AP.

Schad měl na svědomí smrt 74letého Lorimera „Leroye“ Grovea, který byl v roce 1978 naposledy spatřen ve svém voze Cadillac, jak míří za sestrou do státu Washington. Následně ho objevili mrtvého s provazem okolo krku. Schada dopadli o několik týdnů později, po celou tu dobu využíval auto své oběti i její kreditní karty.

Popravený muž vždy trval na tom, že Grovea nezabil. Před výborem pro udílení milostí se objevil naposledy minulý týden a řekl, že svůj osud přijímá.

„Je mi 71 let, už mi příliš roků nezbývá. Chtěl bych si ponechat to, co mám. Možná zažít i něco navíc, třeba zelenou trávu venku,“ řekl Schad před výborem, který žádal, aby mu trest změnil na doživotní vězení. „Ale jestliže bude rozhodnuto, že tam 9. října půjdu... Dostanu poslední pomazání. Zvládnu to. Jak říkám, nemám strach,“ dodal.

Schadova poprava byla 35. vykonaným trestem smrti v Arizoně od roku 1992. V cele smrti tam i nadále čeká 121 odsouzených, z toho dvě ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám