Hlavní obsah

Argentinskou prezidentku čeká operace kvůli hematomu na mozku

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová podstoupí v úterý operaci kvůli hematomu na mozku. V pondělí o tom informoval lékařský tým hlavy státu. V úřadě prezidentku během její nepřítomnosti zastoupí viceprezident Amado Boudou. V zemi se budou konat doplňovací volby do parlamentu.

Foto: Enrique Marcarian, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová

Článek

Fernándezová již minulý týden oznámila, že kvůli hematomu v mozku nastupuje měsíční odpočinek. [celá zpráva]

V pondělí však nečekaně zamířila do nemocnice v Buenos Aires, kde se lékaři shodli na nutnosti chirurgického zákroku.

Podle mluvčího prezidentského úřadu mohou problémy souviset s pádem, při němž se šedesátiletá Fernándezová v srpnu uhodila do hlavy. V té době však lékaři po prohlídce konstatovali, že je v pořádku.

Vdova po zesnulém exprezidentovi Néstoru Kirchnerovi je u moci od roku 2007, znovuzvolena byla o čtyři roky později. Její politika se vyznačuje výraznými státními zásahy do ekonomiky včetně zestátňování klíčových podniků a soukromého penzijního systému, kontrolou měny nebo obchodním protekcionismem. Letos však čelila masovým demonstracím a její popularita v zemi klesá. O třetí termín, kvůli němuž by se musela měnit ústava, podle svých slov usilovat nebude. Řada jejích spolustraníků se ale snaží její názor změnit.

Vláda prezidentky může přijít o většinu

Podle posledních průzkumů však její vláda může v nadcházejících doplňovacích volbách přijít o většinu v parlamentu, čímž by debaty o možném třetím období definitivně vzaly za své. Volby se konají 27. října, kdy bude prezidentka podle svého plánu stále mimo veřejný život.

Argentina pod vedením Fernándezové udržuje přátelské vztahy s většinou jihoamerických zemí, kde nyní dominují levicové vlády. Také proto ji před cestou do nemocnice na dálku podpořili lídři dalších států regionu, mimo jiné venezuelský vůdce Nicolás Maduro či brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. "Cristina Fernándezová Kirchnerová je přítelkyní Brazílie i mou přítelkyní. Buď silná, Cristino!" napsala brazilská prezidentka na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám