Hlavní obsah

Republikáni Obamu ke ústupkům nedonutili, USA zůstávají bez rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

S prázdnýma rukama odešli ve středu vedoucí představitelé amerického Kongresu ze schůzky s prezidentem Barackem Obamou v Bílém domě. Jejich pokus odblokovat financování vládního provozu vyzněl naprázdno, protože Obama o podmínkách překonání krize odmítl vyjednávat. Na taktiku republikánů prý šéf Bílého domu nepřistoupí.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

Jednání Obamy s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem, vůdkyní sněmovní demokratické menšiny Nancy Pelosiovou, vůdcem demokratické většiny v Senátu Harrym Reidem a šéfem menšinové senátní frakce republikánů Mitchem McConnellem byla zdvořilá, ale k žádným výsledkům nevedla.

Boehner prohlásil, že chce s Obamou a jeho demokraty zasednout za jednací stůl k „seriózní diskusi”. Veškeré kompromisní návrhy na smír a cestu ze slepé uličky ale podle šéfa Sněmovny reprezentantů prezidentský tábor odmítá.

Demokrat Reid, který stojí za Obamou, s Boehnerovou argumentací nesouhlasí. Senát je podle něj k diskusi připraven, návrhy republikánů ale obsahují nepřijatelné zásahy do prezidentské zdravotnické reformy. Ty Senát ovládaný demokraty nepřipustí. „Prezident na taktiku republikánů nepřistoupí,” řekl Reid.

Varování Obamy

Financování USA už druhým dnem blokují republikáni ve Sněmovně reprezentantů kvůli nesouhlasu s prezidentskou zdravotnickou reformou. Odmítli schválit rozpočet bez změny reformy zdravotnictví. Obama v televizním rozhovoru krátce před schůzkou v Bílém domě označil jejich postup za nezodpovědný.

„Jsem rozhořčen skutečností, že pokud 20 miliónům občanů neřeknu, že nemají nárok na zdravotnické zabezpečení, tihle lidé (republikáni) nedovolí vládě, aby fungovala. To je nezodpovědné,” řekl prezident televizi CNBC. Dodal, že s odbojnými poslanci nehodlá vyjednávat. On sám i kterýkoli budoucí prezident by pak byl zranitelný vůči „vyděračské opozici”.

Varoval také, že současný stav, kdy jsou Spojené státy bez financí, může zneklidnit Wall Street a vést k oslabení trhu. Obama se ve středu sešel i s šéfy velkých bank JPMorgan Chase, Goldman Sachs a Bank of Amerika, se kterými projednával aktuální fiskální problémy i hrozbu toho, že v půlce měsíce USA narazí na strop zadlužení a nebudou si moci dále půjčovat.

Upozornil, že obojí silně ohrožuje stabilitu a růst americké ekonomiky. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi už varoval, že prodlužovaná platební neschopnost USA, „není hrozbou jen pro USA, ale pro celou světovou ekonomiku”.

Reklama

Výběr článků

Načítám