Hlavní obsah

Izraelský premiér se ostře pustil do íránského prezidenta

New York

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v úterý ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN ostře pustil do nového íránského prezidenta Hasana Rúháního. Označil ho za věrného sluhu režimu a vlka v rouše beránčím, který se smířlivou rétorikou snaží oklamat mezinárodní společenství. Varoval, že Izrael nedovolí, aby Írán získal jadernou zbraň, i kdyby mu v tom měl zabránit úplně sám.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Přál bych si, abych mohl Rúhánímu věřit, ale nevěřím mu," reagoval Netanjahu v New Yorku na smířlivá gesta nového íránského prezidenta. "Všichni íránští prezidenti slouží stejnému nesmiřitelnému režimu, v němž diktuje nejvyšší duchovní vůdce," upozornil Netanjahu.

Rúháního výroky podle něj sice znějí umírněněji, než tomu bylo u jeho předchůdce Mahmúda Ahmadínežáda, rozdíl mezi nimi je ale jediný: "Ahmadínežád byl vlk ve vlčím rouše, zatímco Rúhání je vlk v rouše beránčím,", prohlásil Netanjahu, který byl dnes posledním řečníkem v rozpravě VS OSN.

Izrael považuje íránský jaderný program za největší hrozbu své existence. Podle Netanjahua je Rúhání pokrytec a cynik, když tvrdí, že jaderné zbraně nesou pro Írán cílem. Premiér varoval, že jaderné vyzbrojení Íránu nepřipustí, a to i kdyby Izrael zůstal v této snaze osamocen.

Související témata

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

O jaderném programu Íránu mají v polovině měsíce v Ženevě jednat ministři zahraničí zemí Íránu a skupiny 5 plus 1 (USA, Francie, Británie, Rusko, Čína a Německo. Teherán nabízí ústupky v souvislosti se svým nukleárním programem výměnou za zrušení sankcí OSN. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám