Hlavní obsah

USA hrozí platební neschopnost

– Washington • Aktualizováno

Spojeným státům hrozí, že od úterý budou v platební neschopnosti, pokud nebude do půlnoci (6:00 SELČ) přijat zákon o státních výdajích. Demokraty ovládaný Senát odmítl návrh zákona o státních výdajích schválený Sněmovnou reprezentantů a přijal vlastní koncept. Ten musí schválit sněmovna ovládaná republikány.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Kapitol

Článek

Pokud nedojde k dohodě, vláda bude muset ukončit všechny činnosti, které nejsou klíčové pro chod země. Domů bude posláno na 700 000 státních zaměstnanců, kteří nebudou mít jisté, že dostanou zaplaceno. Zavřou se muzea i národní parky. Omezena bude činnost ministerstev zdravotnictví, zahraničí i energetiky, naopak pošta bude fungovat normálně stejně jako ministerstva pro vnitřní bezpečnost a spravedlnosti. K podobné situaci došlo naposled před 17 lety.

Jádrem sporu je zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy. Republikáni ji odmítají a požadují, aby byl zákon zrušen, nebo bylo brutálně osekané financování zdravotní péče. Podmiňují tím schválení rozpočtu.

Zákon, který byl schválen v roce 2010, přitom potvrdil Nejvyšší soud.

Proti spojení zákona o státních výdajích s osudem zdravotnické reformy hlasovalo 54 senátorů, zbývajících 46 jich naopak tento návrh podpořilo.

V odmítnutém sněmovním návrhu rozpočtu ale nebyly prostředky na financování zdravotní péče podle nového zákona a odmítnuta byla i daň na zdravotnické přístroje ve výši 29 miliard dolarů.

Cesta ze slepé uličky

Sněmovna podle republikánských zdrojů Reuters přijme nový návrh výdajového zákona, ve kterém se znovu pokusí pozměnit zdravotnickou reformu. Podle nejmenovaného vysoce postaveného republikánského poradce návrh nebude obsahovat jednoroční odklad celé reformy, ale požadavek, aby se lidé bez zdravotního pojištění zaregistrovali k pojištění v rámci nového Obamova systému. Demokraté v Senátu jsou nicméně proti jakémukoli přidávání dodatků k zákonu o státních výdajích.

Vlivný republikánský člen Sněmovny reprezentantů Pete Sessions prohlásil, že si nemyslí, že vláda skončí bez peněz. "Uděláme správnou věc," řekl bez dalších podrobností.

Před dvěma lety pouhé odkládání navýšení stropu zadlužení USA zneklidnilo trhy a akcie padaly. Ministr financí Jack Lew přitom už varoval, že 17. října USA narazí na schválený strop zadlužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám