Hlavní obsah

Americe mohou brzy dojít peníze, republikáni prosadili zrušení daně

Sněmovna reprezentantům USA, ve které mají většinu republikáni, prosadila do zákona o státních výdajích ustanovení o zrušení daně, která má pomoci financovat zdravotnickou reformu prezidenta Baracka Obamy. Proti tomu se však staví Senát a Bílý dům pohrozil, že v takovém případě zákon vetuje. Vláda by tak příští týden mohla zůstat bez peněz na financování provozu státních úřadů, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama Prezident prohlásil, že nebude souhlasit s ničím, co by vedlo k odložení či omezení plánovaných výdajů na zdravotní reformu.

Článek

Republikáni v dolní komoře parlamentu se v sobotu dohodli, že k návrhu zákona o vládních výdajích přičlení roční odklad klíčové zdravotnické reformy a zrušení nové daně, která měla část reformy financovat. Hlasování o návrhu se protáhlo až do noci místního času. Prezident již v pátek prohlásil, že nebude souhlasit s ničím, co by vedlo k odložení či omezení plánovaných výdajů na reformu, a takový zákon bude vetovat.

Zákon nyní poputuje do Senátu, který naopak ovládají demokraté. Podle senátního demokratického poradce se Senát sejde v pondělí a zřejmě využije parlamentní manévr, který umožní vyřadit ze zákona v případě nouze nepřijatelné pozměňovací návrhy. Senát by pak požádal Sněmovnu, aby schválila pouze jednoduchý zákon o financování schválený Senátem již v pátek.

Bez zákona o výdajích nebude mít prakticky vláda USA od pondělí 23:59 místního času, tedy úterý 5:59 SELČ, peníze na financování svého provozu v novém fiskálním roce. Fiskální rok v USA začíná 1. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám