Hlavní obsah

Polského kněze zabili při homosexuálních hrátkách, tvrdí kniha

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský kněz Miroslaw Karczewski nezahynul v roce 2010 v Ekvádoru při loupežném přepadení, jak oznámil Vatikán, ale při homosexuálních hrátkách. Alespoň to tvrdí ve své knize Jeho svatost: Tajné dokumenty Benedikta XVI. její autor Gianluigi Nuzzi.

Foto: Profimedia.cz

Ekvádorská policie. Ilustrační foto

Článek

O tvrzení knihy informoval v pátek polský deník Fakt, který napsal: „Bohužel Karczewski patřil mezi polské duchovní, kteří své mise za oceánem považovali za vhodnou šanci pro své sexuální excesy.“ Zmínil přitom, že dva polští duchovní v Domikánské republice vyšetřuje prokuratura, což ovšem s případem vůbec nesouvisí, tam šlo o pedofilii. [celá zpráva]

Podřezaného Karczewského našli v prosinci 2010 na faře věřící v ekvádorském Santo Domingu de los Tsachilas. Protože policie zjistila, že zmizel mobilní telefon i počítač duchovního, oznámila, že šlo o loupežnou vraždu.

Pravdu údajně zná i polský episkopát

Podle Nuzziho ale byl kněz zabit během homosexuálních orgií. Odvolává se na šifrovanou zprávu papežského nuncia z Quita ze 17. prosince 2010. V té stojí, že „celou pravdu orgiích, které skončily vraždou duchovního, zná biskup v Santo Domingu Wilson Abraham Moncayo“. Dozvěděl se ji od ekvádorské policie, která biskupa ujistila, že „výsledky vyšetřování zůstanou před veřejností utajeny“.

“Oběť dobře znala své vrahy. Byli tři a na místě činu po nich zůstalo mnoho usvědčujících důkazů včetně spermatu,“ tvrdí se také v knize.

Podle Nuzziho knihy pravdu ale zná i polský episkopát.

Deník Fakt bohužel neuvádí žádné vyjádření polské katolické církve ani Vatikánu k tvrzení Nuzziho. Jeho kniha vychází tajných dokumentů, které získal od svého tajemníka. Kniha vyšla v italštině před třemi lety, ale až letos byla přeložena do angličtiny pod titulem Čeho se Ratzinger obával. Prodává se jen na Amazonu. Nepřináší vyjádření autora k případu.

Polská církev se omlouvá 

O případech sexuálního zneužívání ze strany polských kněží hovořil v pátek vysoký představitel polské katolické církve Wojciech Polak. Zmínil i případy zneužívání v Dominikánské republice. Polští vyšetřovatelé obdrželi od svých dominikánských kolegů veškeré informace potřebné k tomu, aby mohlo být v zemi zahájeno šetření proti dvěma polským duchovním v souvislosti s trestným činem pedofilie.

Mluvčí polských vyšetřovatelů Mateusz Matyniuk odmítl upřesnit, o koho jde, dominikánské úřady nicméně již dříve uvedly, že obviněnými jsou papežský nuncius Józef Wesolowski a kněz Wojciech Gil. Kde se oba dva nyní nacházejí, není polské církvi známo.

Polak hovořil i o pedofilii v Polsku. Od roku 2001 zde bylo ze zneužívání uznáno vinnými 27 kněží. Podle Polaka je ale toto číslo jen "špičkou ledovce", protože většina případů se nedostane na veřejnost i kvůli tomu, že se oběti bojí promluvit.

Zneužitým se omluvil: "Obětem bylo hluboce ublíženo. Je to velmi bolestivá situace a my stojíme na jejich straně, protože jejich důvěra byla narušena. Omluvit se, to je to nejmenší, co můžeme udělat."

Reklama

Výběr článků

Načítám