Hlavní obsah

Obchodník se zbraněmi But zůstane ve vězení

Washington

Americký odvolací soud potvrdil v pátek trest pro obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Uvedla to agentura Reuters. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku a odsouzen v březnu 2012 v USA za to, že se pokoušel prodat zbraně levicové kolumbijské guerille FARC.

Foto: Profimedia.cz

Viktor But na archivním snímku

Článek

But dostal 25letý trest, který si odpykává v USA. Vinným byl uznán už na konci roku 2011.

Rusko čerstvý verdikt ihned zkritizovalo, celý případ je podle Moskvy nespravedlivý a politicky motivovaný, uvedla agentura Reuters. Rusko opakovaně protestovalo už proti vydání Buta z Thajska do USA. Chtělo, aby byl předán do rukou ruských úřadů.

But se proti loňskému verdiktu odvolal a tvrdil, že se stal obětí pomsty ze strany americké justice. Soudci se ale shodli na tom, že chování prokuratury a americké vlády bylo odůvodněné. Všeobecně rozšířené obavy, že But páchá trestnou činnost, podle nich existovaly už dlouhá léta. „Vládní tažení proti Butovi nebylo nepřiměřené a nepředstavovalo pomstu,” uvedli soudci ve zdůvodnění pátečního verdiktu.

„Legální letecká doprava”

Americké úřady tvrdí, že But se už od 90. let minulého století podílel na pašování zbraní a dodával je diktátorům i do konfliktních oblastí v Africe, Jižní Americe a na Blízkém východě.

Podle zpráv médií But současně dodával humanitární pomoc do různých koutů světa a vozil příslušníky OSN do zemí zmítaných konflikty. Údajně se podílel i na zásobování Američanů v Afghánistánu a Iráku.

But, jenž si vysloužil přezdívku „obchodník se smrtí”, všechna obvinění vždy popíral a tvrdil, že legálně provozoval nákladní leteckou dopravu. „Nikdy jsem nechtěl nikoho zabít, nikdy jsem nechtěl prodat zbraně,” řekl u soudu těsně před vynesením loňského rozsudku.

Po odsouzení se spekulovalo se, že by mohl být vyměněn za odsouzeného amerického špiona Viktora Michajlova, ale Rusko výměnu odmítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám