Hlavní obsah

Prezidenti Venezuely a Súdánu do OSN nedorazili, jeden se bál spiknutí, druhý zatčení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Plánu promluvit tento týden ve Valném shromáždění OSN se rozhodli vzdát prezidenti Venezuely a Súdánu Nicolás Maduro a Umar Bašír. První z nich se bál spiknutí ve své vlasti, druhému hrozilo, že ho v New Yorku zatknou.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Maduro se proto z návštěvy Číny vydal raději hned domů, oznámila agentura AFP. Maduro nespecifikoval, jaký mělo mít spiknutí charakter. Prohlásil však, že je těžké nevěřit, že by „prezident USA Barack Obama o něm nevěděl“.

Maduro už cestou do Číny minulý týden oznámil, že mu USA zakázaly přelet přes americké území nad Portorikem. [celá zpráva]

Washington to následně popřel.

USA a Venezuela si už před třemi lety vzájemně vyhostily diplomaty.

Foto: Irada Humbatova , Reuters

Súdánský prezident Umar Bášir při nedělní návštěvě Addis Abeby, kde se účastnil zasedání africké unie.

To súdánský prezident Bašír neměl zdaleka jisté, že mu Američané vydají vízum vzhledem k tomu, že na něj Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal před pěti lety zatykač kvůli zločinům v Dárfúru.

Později mluvčí americké diplomacie Marie Harfová připustila, že Bašír by mohl být po přistání v USA zatčen, i když Spojené státy nejsou právně vázány rozhodnutím Haagu a naopak podle smlouvy s OSN nemají bránit státníkům ve snaze vystoupit na půdě spojených národů.

Reklama

Výběr článků

Načítám