Hlavní obsah

Byl to trestuhodný zločin, připustil íránský prezident existenci holocaustu

– New York • Aktualizováno

Íránský prezident Hasan Rúhání připustil existenci holocaustu. V rozhovoru pro CNN uvedl, že šlo o obrovský zločin, kterého se dopustili nacisté na Židech. Uvedla to moderátorka Christiane Amanpourová, která interview s íránským vůdcem vedla. Prezident také řekl, že Írán nepředstavuje pro svět nebezpečí.

Foto: Brendan McDermid, ČTK/AP

Hasan Rúhání mluví na zasedání Valného shromáždění OSN.

Článek

Rúhání v rozhovoru odsoudil jakékoli zločiny páchané proti Židům, ale i křesťanům a muslimům. „Nejsem historik, a pokud jde o rozměry holocaustu, to by měli posoudit historici. Nicméně jakýkoli zločin proti lidskosti, ke kterému v minulosti došlo, včetně zločinů spáchaných nacisty na Židech, je trestuhodný a měl by být odsouzen,“ prohlásil íránský vůdce.

Foto: Craig Ruttle, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání se zdraví s francouzským protějškem Francoisem Hollandem během zasedání Valného shromáždění OSN.

Íránský prezident vystoupil v úterý na zasedání Valného shromáždění OSN s mnohem smířlivějším proslovem, než tomu bylo u jeho předchůdce Mahmúda Ahmadínežáda. Ten ve své řeči pravidelně předpovídal „budoucí zánik“ Izraele, zpochybňoval holocaust a rezoluce Rady bezpečnosti OSN proti Íránu označoval za „zmuchlané papíry“.

Anglicky nabídl přátelství

Rozhovor s íránským vůdcem byl tlumočen do angličtiny, na závěr ale na výzvu moderátorky pronesl prezident i jednu větu nikoli v perštině, ale anglicky. „Rád bych vzkázal americkým občanům, že jim Íránci nabízejí mír a přátelství,“ prohlásil Rúhání.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Hasan Rúhání na zasedání Valného shromáždění OSN

Očekávalo se, že se Rúhání setká s americkým prezidentem Barackem Obamou, nakonec k tomu ale nedošlo.

Rúhání v OSN 

Rúhání v OSN obhajoval íránský jaderný program. „Jaderné zbraně nemají v íránské bezpečnostní a obranné doktríně místo,“ prohlásil íránský prezident během zhruba půlhodinového proslovu. Jejich jaderný program je podle něj určen výhradně k mírovým účelům a jsou o tom za určitých podmínek připraveni jednat s mezinárodním společenstvím. Jak Rúhání dodal, společnou řeč je Írán připraven najít i se Spojenými státy.

Izraelci Rúháního proslov okamžitě zkritizovali. Íránský vůdce se podle nich svými slovy jen snaží získat čas k tomu, aby jeho země mohla vyvinout jaderné zbraně. „Byl to cynický proslov plný pokrytectví,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu a dodal: „Nepředstavil žádný praktický návrh, jak by měl být zastaven íránský vojenský jaderný program, ani závazek, že se podřídí rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Takový je přesně íránský plán – jen mluvit, a tak získat čas, aby se zemi podařilo vyrobit jaderné zbraně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám