Hlavní obsah

Obama hájil v OSN tvrdý postoj vůči Sýrii, USA budou chránit své zájmy silou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Barack Obama v úterý ve svém projevu v rámci rozpravy na Valném shromáždění OSN hájil tvrdý postoj vůči Sýrii. Podle něj by bez hrozby silou zůstala Rada bezpečnosti nečinná. Chemické odzbrojení je základem řešení syrské krize, řekl.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama hovoří v rámci rozpravy na 68. Valném shromáždění OSN.

Článek

V případě Sýrie ale uvedl, že řešení se teprve rodí a dodal: „Dohoda o chemických zbraních by mohla podpořit širší diplomatickou iniciativu.” Dodal, že právě hrozba silou vedla nakonec k tomu, že se Damašek vzdá chemických zbraní, současně ale uvedl, že vojenské řešení nemůže přinést trvalý mír a že Syřané sami si musejí rozhodnout, kdo povládne Sýrii.

Zopakoval, že důkazy jasně ukazují, že chemické zbraně použil režim Bašára Asada a je podle něj nepředstavitelné, že by se Sýrie vrátila do stavu, jaký panoval v zemi před občanskou válkou. Podle něj si Rusko a Írán musejí uvědomit, že právě udržování Asada u moci může vést k tomu, čeho se bojí, tedy k rozšíření konfliktu.

Rada bezpečnosti musí podle Obamy schválit ”silnou” rezoluci, aby přinutila Damašek zříci se chemických zbraní.

Obama ale dodal, že právě situace v Sýrii přináší další velkou otázku, a to, jak reagovat na krize na Blízkém východě a v severní Africe.

USA použijí sílu na ochranu svých zájmů

Zmínil, že USA jsou připraveny použít veškerou svou sílu včetně vojenské, aby zajistily své zájmy v oblastech a ocenil útok na Libyi na základě rezoluce OSN, který podle něj pomohl ochránit civilisty.

Uvedl, že jedním z hlavních cílů je uchránit USA před dalšími teroristickými útoky. „Bude-li zapotřebí odvrátit teroristickou hrozbu, podnikneme přímou akci,” varoval, i když zdůraznil, že věří v pokojné řešení sporů.

Obama přitom řekl, že i když hrozby přetrvávají, což ukázaly teroristický útok v Keni a atentát v Pákistánu, je svět mnohem bezpečnější než před pěti lety. 

 Uvedl, že pomalu skončí dekáda nepřetržitých válek.

Míní se soustředit na dvě klíčové otázky: aby Írán nezískal jaderné zbraně a bylo dosaženo míru mezi Izraelci a Araby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám