Hlavní obsah

Američané chtějí zabavit mrakodrap na Manhattanu, má v něm podíl Írán

New York

Americká vláda se chystá zabavit mrakodrap na newyorském Manhattanu, který podle amerického soudu minimálně zčásti vlastní a kontroluje íránská státní banka. Newyorský žalobce Preet Bharara v úterý uvedl, že zabavení a následný prodej mrakodrapu bude největší zabavenou položkou v souvislosti s protiteroristickými sankcemi.

Foto: Profimedia.cz

Íránská banka Melli

Článek

Mrakodrap vysoký 36 pater stojí na Páté avenue v centru New Yorku poblíž Rockefellerova střediska. Postavila ho v 70. letech organizace Alavi Foundation, která patřila íránskému šáhovi, jenž byl v roce 1979 svržen. Dnes 60 procent patří nadaci Alavi Foundation a 40 procent firmě Assa Corporation.

Soudkyně Katherine Forrestová došla minulý týden k závěru, že Alavi Foundation věděla, že menšinový vlastník je nastrčenou firmou zakrývající íránskou státní banku Melli. Podle stanice CNN Assa Corporation dokonce kontroluje hlavního vlastníka.

Soudkyně rozhodla, že to odporuje americkým sankcím vůči Íránu a zákonům o praní špinavých peněz, a povolila zabavení budovy. Alavi Foundation rozhodla, že se proti verdiktu odvolá.

Příjem z pronájmu prostor v budově prý šel zpět do Teheránu. Podle žaloby činily příjmy z nájmů mezi lety 1999 až 2007 asi 39 miliónů dolarů. Prokurátor Bharara uvedl, že vláda použije výtěžek z prodeje zabaveného mrakodrapu na podporu rodinám obětí terorismu, který podle něj Írán podporuje.

V roce 2009 předseda Alavi Foundation přiznal, že bránil spravedlnosti, když zničil dokumenty, které chtěl soud a které měly objasnit vazby nadace k bance Melli. V posledních letech dohlížel na provoz budovy soudem určený dozor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám