Hlavní obsah

Zatopené ulice, sesuvy půdy a vichr o síle 175km/h - tak vypadá hurikán Ingrid

Mexiko/Miami

Tropická bouře Ingrid dosáhla síly hurikánu a svými průvodními lijáky začala sužovat východní pobřeží Mexika. Tento druhý hurikán současné bouřkové sezóny v Atlantiku má udeřit plnou silou na pevninu v pondělí ráno místního času (v noci na pondělí SELČ). V noci na neděli o tom informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Foto: ČTK/AP

Bouře Ingrid v sobotu zesílila a stal se z ní hurikán.

Článek

Hurikán se kolem půlnoci SELČ nacházel asi 315 kilometrů od města Tuxpan. Je provázen vichry o síle kolem 175 kilometrů v hodině a pohybuje se rychlostí 11 kilometrů v hodině. Směřoval na severozápad a během dneška zamíří na západ, přičemž před zasažením pevniny podle NHC nejspíš ještě zesílí. Úřady se obávají hlavně lijáků a evakuují obyvatele z nejvíce ohrožených oblastí.

Foto: NASA, Reuters

Satelitní záběr nyní již hurikánu Ingrid.

"Podobné prudké deště mohou vyvolat silné povodně a sesuvy půdy, což představuje smrtelnou hrozbu pro obyvatelstvo," uvedlo středisko NHC se sídlem v Miami. Očekává také, že hurikán může zvednout hladinu moře o 60 až 120 centimetrů a vyvolat v příštích 48 hodinách ničivé vlny na pobřeží Mexika.

Ohroženy jsou i oblasti, které už před několika dny postihly lijáky a záplavy. Zahynulo při nich nejméně 14 lidí, většinou při sesuvech půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám