Hlavní obsah

USA si připomněly 11. září 2001 a zvýšily bezpečnostní opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy nařídila zvýšit zabezpečení amerických zařízení v zahraničí, aby zabránila možným ozbrojeným akcím v souvislosti se středečním 12. výročím teroristických útoků na USA. Oznámil to Bílý dům.

BEZ KOMENTÁŘE: V USA uctili oběti útoků z 11. září

 
Článek

Připomenul přitom loňský útok na americké zastoupení v Libyi, při kterém zahynul americký velvyslanec a tři další američtí vládní zaměstnanci.

"Prezidentův národněbezpečnostní tým podniká opatření, aby zabránil útokům souvisejícím s 9/11 a zajistil ochranu amerických občanů a zařízení v zahraničí," uvedl podle agentury Reuters Bílý dům v prohlášení.

Při útoku na americký konzulát v libyjském Benghází byli 11. září minulého roku zabiti čtyři Američané včetně velvyslance Chrise Stevense. Pozdější vyšetřování ukázalo, že útok měli na svědomí islámští radikálové. Bílý dům tehdy původně sdělil, že incident byl vyústěním protizápadních protestů v zemi. Později uvedl, že v době zveřejnění tohoto závěru neměl úplné informace.

Foto: Larry Downing, Reuters

Oběti z 11. září uctili u Bílého domu také prezident Barack Obama se ženou Michelle a viceprezident Joe Biden a jeho choť Jill.

Před 12 lety obletěla svět zpráva o útoku na USA

Právě před 12 lety, 11. září 2001, obletěla svět zpráva o doposud nejhorším teroristickém útoku v dějinách. Teroristé unesenými letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku, které zcela zničili. Další unesené letadlo islamisté namířili do budovy Pentagonu u Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2996 lidí a přes 6000 jich bylo zraněno.

K útokům se přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizace Al-Káida. Atentáty provedlo 19 teroristů arabského původu (15 z nich bylo občany Saúdské Arábie), kteří zahynuli spolu s oběťmi. Bin Ládin – nejhledanější terorista světa – byl zabit americkými vojáky v květnu 2011 v Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám