Hlavní obsah

Za ubodání Češky ve stanu v Kostarice dostal muž 25 let vězení

Právo, mcm

Za vraždu české studentky Alexandry D. v roce 2011 byl jednadvacetiletý britský občan Alfred Saunders odsouzen k 25 letům vězení. Přinejmenším polovinu trestu si musí odsedět v Kostarice, než smí podat žádost o repatriaci ke zbytku lhůty do Británie. Napsal to v úterý server ticotimes.net.

Foto: Profimedia.cz

Češka v zemi pracovala jako dobrovolnice. Ilustrační foto

Článek

Rozsudek vynesl minulý pátek trestní soud v kostarickém San Carlosu poté, co se Saunders v červnu k vraždě české studentky přiznal v plném rozsahu.

Motiv zůstává stále neznámý

Proces se odehrál ve zkráceném řízení. „V tomto případě mohla být zrušena soudní rozprava, neboť žalovaný akceptoval obvinění a přistoupil na zkrácenou proceduru,“ řekla mluvčí prokuratury Tatiana Vargasová. K přiznání podle ní přiměly vraha všechny shromážděné důkazy.

Dvaadvacetiletá Češka narazila na mladého Brita na ekologické farmě Colonia Libertad u města Aguas Claras Upala, kde pracovala během zimních prázdnin v prosinci 2011 jako dobrovolnice. Saunders tam přijel autobusem z Nikaraguy a otce jednoho z britských majitelů firmy požádal o možnost přenocovat. Ukázali mu stan, kde mohl jednu noc přespat.

Podle deníku The Daily Telegraph měl Brit s sebou jen desetilibrovku, trochu peněz z Nikaraguy a Hondurasu, dvě knihy – jednu o bojových uměních, druhou o Fidelu Castrovi – šestnáct cédéček a přehrávač. Vezl si i spoustu prášků a potvrzení, že trpí duševní nemocí.

Prý milý chlapík

Ještě týž den večer Saunders Češku spící v sousedním stanu zavraždil patnácti bodnými ranami do tváře, krku a hrudi. Když se snažil uprchnout, zadrželi ho další lidé na farmě, kteří zaslechli křik oběti. Policie mu pak sebrala nůž, s nímž zločin spáchal, a zakrvácené šaty.

Foto:

Alfred Saunders

Motivy zločinu mladíka z dobře situované rodiny nebyly vyjasněny. On sám o nich nikdy nemluvil, britská média spekulovala, že oběť odmítla jeho sexuální návrhy. Podle policejního šetření Češku napadl a ubodal ve spánku.

Matka je významná psychoanalytička

List The Daily Mail hned po zločinu napsal, že Brit má za sebou dlouhou sérii sexuálních útoků. Upozornil také na preventivní varování Interpolu, že Saunders sice vypadá jako milý chlapík, je ale nebezpečný a má sklony k sexuálnímu zneužívání, a to zejména nezletilých. Přestože se o varování Interpolu vědělo už před vraždou, dostal Saunders povolení ke vstupu do Kostariky.

Brit, vedený jako mentálně nemocný u britské Národní zdravotní služby, by podle mezinárodní policejní organizace mohl i v budoucnu páchat násilnosti a sexuální zločiny.

Saundersova matka patří k předním britským psychoanalytikům, jeho otec je spisovatel a profesor na elitní King’s College v Londýně. Než mladík vyrazil na cestu, která skončila vraždou, žil s matkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám