Hlavní obsah

Městečko v Coloradu bojuje proti bezpilotním letounům, chce jejich odstřel

Washington

Radnice městečka Deer Trail se pustila do boje proti obloze plné bezpilotních letadel. Na říjen vypsala referendum o tom, zda bude vydávat povolenky k jejich „lovu”, informovala agentura Reuters. Bezpilotní letadla používaná policií, vládou, ale i soukromými majiteli k nejrůznějším účelům vyvolávají v USA v poslední době debatu o soukromí obyvatel.

Foto: Gil Cohen Magen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uspořádat veřejné hlasování o vydávání „loveckých lístků” na drony navrhl jeden z místních obyvatel Phillip Steel, kterému vadí ztráta soukromí pod nebem zaplaveným bezpilotními letouny vybavenými kamerami. Obec se šesti stovkami obyvatel se díky svému plánu stala známou po celém světě.

„Přestala jsem je počítat, když jich bylo 985,” řekla zástupkyně zdejší radnice Kim Oldfieldová o počtu žádostí o povolenky, které prý chodí nejen z USA, ale i například z Kanady či Británie. Pokud je většina místních schválí, budou licence stát 25 dolarů (necelých 500 korun).

Podle Steela se pak lidé budou moci ucházet o odměnu ve čtyřnásobné hodnotě, pokud se jim podaří sestřelit vládou vlastněné bezpilotní letadlo. Místní obyvatelé rovněž navrhují, že budou pořádat soutěže ve střelbě na letící terče.

Úřad: Riskujete stíhání

Chystanou protestní aktivitu s nevolí sleduje Federální úřad pro letectví (FAA), který místní nabádá k velké opatrnosti, neboť balancují na hraně zákona. „Střelba na bezpilotní letadlo může vyústit v trestněprávní či občanskoprávní stíhání, podobně jako střelba na letadlo s pilotem,” uvedl FAA v prohlášení. Sestřelení dronu navíc podle úřadu může zranit lidi na zemi či poškodit majetek místních lidí.

Rozšířené používání dronů vládou a policií v červnu kritizoval zpravodajský výbor Senátu jako vážnou hrozbu pro soukromí Američanů. „Největší hrozbou pro soukromí Američanů je dron a jeho používání, a velmi málo omezení, která (v této oblasti) dnes fungují,” prohlásila tehdy demokratická senátorka a šéfka výboru Dianne Feinsteinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám