Hlavní obsah

Scénu v USA ovládla nová smrtící droga Molly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Všichni v USA teď mluví o Molly. Ale s výjimkou hrstky mladých, moderních a mondénních nikdo nevěděl, oč jde, dokud po jejím užití tento víkend nezemřeli dva lidé na newyorském hudebním festivalu, napsala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Sladce znějící jméno patří droze ve stylu extáze, která byla patrně příčinou smrti dvacetileté Olivie Rotondové a o tři roky staršího Jefferyho Russe během hudebního festivalu Electric Zoo. Čtyři další účastníci skončili na jednotce intenzivní péče a třídenní festival, který přitáhl desítky tisíc diváků, byl zrušen před svým posledním dnem v neděli kvůli „vážným zdravotním rizikům“, uvedl úřad starosty.

Mluvčí newyorského policejního odboru AFP potvrdila, že úmrtí byla patrně spojená s „narkotikem známým běžně jako Molly“. Mnoho uživatelů předpokládá, že tato droga je „čistou“ formou MDMA neboli extáze, halucinogenní látky, jež je často pančovaná nebezpečnými substancemi.

„Není na tom ale vůbec nic čistého,“ řekla Erin Mulveyová, mluvčí newyorského odboru Úřadu pro potírání narkotik (DEA). Tato droga je podle ní zcela syntetická, založená na stimulantu metylon, který se do země dostává z míst, jako je Kanada, Čína nebo Indie, a zpracovává se do kapslí nebo na prášek, aby se dala polykat nebo šňupat.

Zaujala Madonnu i Miley Cyrusovou

Z Molly se během posledního roku postupně stává nejoblíbenější droga „taneční generace“, když do populární kultury pronikla prostřednictvím některých celebrit, jež se o ní zmínily.

Madonna vyvolala poprask, když v loňském roce přišla na pódium hudebního festivalu v Miami se slovy: „Kolik z vás tady už se setkalo s Molly?“ Později tvrdila, že mluvila o písni svého přítele – v ní  zpívá o dívce jménem Molly, díky níž se mu „chce tancovat“.

O Molly zpívá hip-hopová hvězda Kanye West stejně jako Miley Cyrusová, které text „dancing with Molly“ (tančit s Molly) v její písni We Can’t Stop vypípali během hudebních cen MTV.

„Je to něco jako posvěcení,“ říká Robert Thompson, odborník na populární kulturu Syracuské univerzity. „Když o tom ví Madonna a Miley, pak bych to měl taky poznat,“ dodal. Nevinně znějící pojmenování pak přirovnal k přezdívkám, které používaly předchozí generace – Mary-Jane pro marihuanu či Lucy in the Sky with Diamonds (Lucie na nebi s diamanty) pro psychedelickou drogu LSD.

Dnes se s potkám s Molly, píšou si mladí

Toto označení se stalo jistým druhem žertu pro zasvěcené. Jedna z fotografií kolujících po festivalu Electric Zoo ukazuje pět kamarádek v neonových žlutých topech, na kterých měla každá jedno z písmen, jež dohromady dala Molly. Je to také maskovaný způsob, jak mladí mohou mluvit o užívání drog na sociálních sítích.

„Děcka píšou na Twitteru: ,Dneska večer se potkám s Molly‘ a jejich rodiče nemají tušení, kdo ta Molly je,“ řekla Mulveyová z DEA. Neškodné jméno je podle ní dalším způsobem, jak se distributoři snaží svůj produkt udělat přitažlivým pro teenagery a vysokoškoláky. „Viděla jsem Molly v růžové krystalické podobě, vypadala jako cukrátka,“ dodala Mulveyová a varovala, že navzdory její reputaci coby „méně škodlivé drogy“ na ní není vůbec nic bezpečného.

„Je to stimulant, který má velmi škodlivé účinky, stoupá tělesná teplota, člověk skoro hoří zevnitř. Zvyšuje krevní tlak, uživatel může upadnout do kómatu. Lidi si myslí, že jim to dodá euforii, a skončí na pohotovosti. Po celých Spojených státech jsme zaznamenali případy předávkování.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám