Hlavní obsah

Osm lidí se při operaci mozku mohlo nakazit smrtelnou nemocí

Boston

Osm pacientů mohlo být během operací mozku provedených v květnu až v srpnu vystaveno nákaze vzácnou a smrtelnou neurodegenerativní Creutzfeldt-Jakobovou nemocí, která je obdobou tzv. nemoci šílených krav. Uvedl to list Boston Globe.

Foto: Profimedia.cz

Scan mozku pacienta s Creutzfeldt-Jakobovou nemocí

Článek

Jeden případ se stal na manchesterské katolické klinice ve státě New Hampshire, která si zapůjčila chirurgické vybavení od společnosti z Minneapolis. Tyto nástroje pak mohly dále použít nejmenované nemocnice u pěti dalších pacientů, než se na možnou kontaminaci přišlo.

Možnost nákazy zjistili odborníci poté, co u jiného pacienta diagnostikovali příznaky Creutzfeldt-Jakobovy nemoci. Tento pacient v květnu podstoupil operaci mozku.

Nástroje použité při jeho operaci sice sterilizovali, běžný postup ale nedokáže zničit infekční prionové bílkoviny. Ty jsou zodpovědné za poruchy mozečku a mimořádně rychle postupující demenci.

Podle expertů je hrozba nákazy u zmíněných osmi lidí mimořádně nízká, vyloučit ji ale nemohou.

Priony neničí UV záření, formaldehyd, peroxid vodíku nebo jodová tinktura, dokonce ani průmyslově používaná dezinfekční činidla, jako jsou kyselina peroctová nebo etylén oxid, odolávají i stoprocentnímu alkoholu i lyzolu. V suchém teple vydrží priony bez úhony i hodinu při teplotě 360°C. Likviduje je sterilizace v páře, louh a chlorová bělidla, jako je savo.

Creutzfeldt-Jakobova choroba
mimořádně vzácné a smrtelné onemocnění mozku, způsobené množením prionu v mozkové tkáni, která získává houbovitou podobu. Zprvu se projevuje poruchami zraku, narušena je i rovnováha a koordinace v důsledku mozečkové degenerace. Souběžně se rozvíjejí i degenerativní změny osobnosti a poruchy chování, poté následuje rychle postupující demence, kdy bývají zachovány pouze primitivní reflexy, a v závěrečné fázi smrt.
K chorobě mohou být dědičné předpoklady, může ji vyvolat požití tkáně zvířete nakaženého BSE nebo právě nedbalost při operaci mozku, kdy je transplantována tvrdá blána mozková nebo rohovka od nemocného dárce či dokonce přenosem na chirurgických nástrojích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám