Hlavní obsah

Američanka jako první přeplavala z Kuby na Floridu bez ochrany proti žralokům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Key West

Čtyřiašedesátiletá Američana Diana Nyadová se v pondělí stala prvním člověkem na světě, který bez ochranné klece proti žralokům přeplaval moře mezi Kubou a Floridou. Pokus, o němž prohlašovala, že je jejím posledním, jí vyšel až na popáté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američanka jako první přeplavala z Kuby na FloriduVideo: Reuters

 
Článek

„Vzrušuje mě to už 35 let, ta možnost udělat něco, co ještě nikdo předtím,“ prohlásila před plavbou Nyadová. Tvrdila také, že překonáním úžiny chce učinit „symbolické lidské gesto“ porozumění a vyslat vzkaz představitelům Kuby a USA, kteří přerušili před půl stoletím vzájemné styky.

Foto: Andrew Innerarity , Reuters

Diana Nyadová vystupuje v Key West na břeh.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Diana Nyadová

Překonat úžinu mezi Kubou a floridským ostrovem Key West se pokusila poprvé už v roce 1978, tehdy ovšem ještě v kleci proti žralokům. Od té doby už plavala jen bez klece. Druhý pokus ovšem přišel až po 33 letech v předloňském roce. Pak následovaly ještě další dva. Pokaždé skončily předčasně, protože plavkyni požahaly medúzy.

Naposledy to Nyadová vzdala loni v srpnu po 41 hodinách ve vodě.

Foto: ČTK/AP

Diana Nyadová se před začátkem plavby zdraví se svým asistenčním týmem.

Tentokrát rekordmanka plavala ve speciální silikonové masce, která ji chránila před medúzami, ačkoliv jí ztěžovala dýchání a celkové ji zpomalovala. Plavba jí trvala 53 hodin.

S překonáním 166kilometrového úseku Nyadové pomáhal 35členný tým, jehož lodi se ale plavkyně nesměla ani dotknout. Podpůrná skupina Nyadovou krmila, napájela a navigovala podél předem promyšlené trasy místy, kde se medúzy vyskytují méně.

Nyadová nebyla jediná, kdo se pokusil přeplavat bez ochranné klece Floridský průliv. Ani Australance Chloe McCardelové letos v červnu ale její pokus kvůli medúzám nevyšel.

Reklama

Výběr článků

Načítám