Hlavní obsah

Požár u Yosemitského parku se blíží k sekvojovým hájům

Washington

Požár ohrožující Yosemitský národní park se šíří k sekvojovým lesům a podle agentury Reuters už zasáhl plochu odpovídající rozloze dvou Prah, tedy téměř 1000 kilometrů čtverečních. Požár už spálil severovýchodní výběžek yosemitského parku. Nyní se šíří směrem ke dvěma sekvojovým hájům, informoval Jonathan Jarvis z vedení parku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár zatím ještě neohrožuje nejoblíbenější lokality v Yosemitském národním parku. Pomalu se tam ale blížíVideo: Reuters

 
Článek

Do soboty plameny strávily na 89 000 hektarů lesního porostu, většinou v rezervaci Stanislaus National Forest. Hasiči s živlem bojují už přes dva týdny, nyní jich je přibližně už 5000.

Foto: Mike McMillan, ČTK/AP

Hasiči nasazují při zásahu v Yosemitském národním parku život.

Turistická zařízení v okolí parku zaznamenala pokles návštěvnosti, ale Jarvis zdůraznil, že není důvod, aby se turisté této přírodní atrakci vyhýbali. Naprostá většina Yosemitského národního parku je požárem nedotčena. Podle agentury AP ale v sobotu dým z požáru poprvé zahalil Yosemitské údolí s nejpopulárnějšími přírodními scenériemi.

Foto: Reuters

Požár zatím ještě neohrožuje nejoblíbenější lokality v Yosemitském národním parku. Pomalu se tam ale blíží.

Také slavné sekvoje v yosemitském parku podle Jarvise nejspíš přežijí, i kdyby se plameny rozšířily až k nim. Hasiči kolem hájů zakládají malé kontrolované požáry, které mají odstranit polomy, jenž by příště mohly přispět k zesílení intenzity požáru tak, že by ohrožoval koruny sekvojí.

Foto: Profimedia.cz

Obří sekvoje v Yosemitském národním parku

"Tyto stromy jsou velmi staré a není to první požár, který zažily," konstatoval Jarvis.

Požár vypukl 17. srpna. Jeho velkou část se hasičům zatím nedaří dostat pod kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám