Hlavní obsah

Rozsáhlý požár ohrožuje klíčový zdroj vody pro San Francisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Mohutný požár lesů na okraji Yosemitského národního parku v Kalifornii se rozšířil hlouběji na jeho území. Oheň se také dostal do blízkosti nádrže, která je zdrojem vody pro velkou část San Franciska. Úřady kvůli hustému dýmu musely v parku evakuovat několik tábořišť, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasičům se nedaří uhasit požár v Yosemitském parkuVideo: Reuters

 
Článek

"Požár nepředstavuje bezprostřední nebezpečí, kouř má ale tak velký dopad, že tyto oblasti evakuujeme," sdělil podle agentury Reuters mluvčí.

Foto: ČTK/AP

Hasiči bojují s ohněm na okraji Yosemitského národního parku.

Představitelé parku uvedli, že úplné uzavření parku nebo jeho hlavních atrakcí zatím neplánují.

Foto: Max Whittaker , Reuters

Požár se šíří dva týdny.

Lesní požár dosud strávil 54 000 hektarů půdy. V samotném parku, který patří mezi nejoblíbenější turistické oblasti západu USA, oheň do nedělního odpoledne sežehl 4850 hektarů. Na západní straně parku si vynutil uzavření oblasti White Wolf a evakuaci 13 ze 74 tábořišť, uvedl mluvčí parku Tom Medema. V jednom z tábořišť podle něj bylo zhruba 25 lidí. Kolik jich ale muselo celkem z tábořišť odejít, mluvčí neuvedl.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oheň ohrožuje dodávky elektrické energie a vody do San Franciska, které leží asi 320 kilometrů na západ od parku. V neděli se požár přiblížil do vzdálenosti zhruba 3,2 kilometru od nádrže Hetch Hetchy, která zásobuje vodou asi 85 procent San Franciska, uvedla tamní komise veřejných služeb.

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám