Hlavní obsah

Rozsáhlý požár ohrožuje San Francisco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornský guvernér Jerry Brown kvůli požáru u Yosemitského národního parku vyhlásil stav ohrožení pro San Francisco. Ohrožené elektrické vedení napájející město muselo být odpojeno, ale z města zatím nejsou hlášeny výpadky elektřiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Kalifornii Video: Reuters

 
Článek

Brown opatření vyhlásil v pátek večer poté, co požár začal ohrožovat elektrické vedení zásobující energií kulturní a finanční metropoli severní Kalifornie. Požár už energetickou infrastrukturu poničil a přinutil úřady elektrické vedení odpojit, uvedl guvernér v prohlášení.

Kalifornští hasiči bojují s rozsáhlým lesním požárem v oblasti Stanislaus National Forest od minulé soboty. V pátek pronikl až na okraj známého Yosemitského národního parku, který se ale jeho vedení zatím nechystá úplně uzavřít. Požár v západní části pohoří Sierra Nevada se však rychle šíří a hasiči vyjednávají o případných posilách s Pentagonem a kanadskými úřady.

Foto: ČTK/AP

Požár u Groveland Ranger Station

Požár ohrožuje dodávku vody

Podle guvernéra by požár mohl ovlivnit i dodávky vody do San Franciska. Plameny by totiž mohly ohrozit přehradu Hetch Hetchy, od níž jsou nyní vzdáleny jen zhruba 6,5 kilometru.

Foto: ČTK/AP

Hořící les v Kalifornii

Foto: Andy Alfaro, ČTK/AP

Hasiči se připravují do akce.

Foto: Andy Alfaro, ČTK/AP

Hasička Molly McGee v oblasti Stanislaus National Forest

Foto: Scott Sonner, ČTK/AP

Kouř ve městě Reno

Požár do pátečního odpoledne strávil 44,5 kilometrů čtverečních porostu u severovýchodního výběžku yosemitského parku, který je od San Franciska vzdálen přes 300 kilometrů a patří mezi nejoblíbenější turistické oblasti západu USA. Rozsah požáru několikanásobně vzrostl ve čtvrtek, kdy zuřil na 217 čtverečních kilometrech půdy. Ohroženo je podle Reuters 4500 domů, z nichž některé už byly evakuovány.

Také v oblasti přímo postižené ohněm platí stav ohrožení. Jde o jeden z největších požárů, které v současné době extrémního sucha sužují západní část Spojených států. Celkově plameny všech zhruba 50 kalifornských požárů zdevastovaly 425 čtverečních kilometrů půdy, zničily nejméně čtyři domy a 12 hospodářských stavení. Hasičům se živel v těžkém kopcovitém terénu nedaří dostat pod kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám