Hlavní obsah

Izolovaní domorodci v Peru vyšli z pralesa a dožadovali se jídla

– Lima
Novinky, rei

Z peruánského pralesa minulý měsíc vyšli členové jednoho z nejizolovanějších kmenů na světě, aby požádali vesničany o jídlo. Podle stanice BBC to uvedli místní aktivisté. Upozornili, že událost málem vyústila v přímý střet. Příslušníci kmene Mashco-Piro začali opouštět prales loni. Úřady se je snaží udržet v izolaci.

Foto: Diego Cortijo-Spanish Geographic Society via Survival International , Reuters

Příslušníci kmene Mashco-Piro

Článek

Mashco-Piro je jedním z tuctu „nekontaktovaných“ kmenů. Žije v národním parku Manu a počet jeho členů se odhaduje na několik stovek.

Domorodé kmeny někdy migrují během období sucha a několik desítek členů Mashco-Piro vystoupilo z pralesa při březích amazonské řeky v jihovýchodním peruánském departementu Madre de Dios už počátkem loňského roku. Svým chováním tehdy vzbudili pozornost vědců, neboť stáli o předměty denní potřeby, které u vesničanů viděli. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní záběry izolovaného kmene v PeruVideo: Reuters

Úřady se ovšem snaží domorodce udržet v izolaci, jelikož mají jinak vyvinutou tělní imunitu a dodržují vlastní společenská pravidla, mezi něž patří třeba i unášení žen a dětí. Bylo už rovněž zaznamenáno několik útoků členů kmene Mashco-Piro proti lidem v okolí. [celá zpráva]

Chtěli banány

Nově domorodci vystoupili z pralesa v červnu. Událost nafilmovali ochránci přírody z organizace AIDESEP a zástupci organizace hájící práva domorodců Fenamad.

Podle ředitele první jmenované společnosti Saula Puerty Peni se domorodci dožadovali jídla a posléze si vyzvedli banány z kánoe vyslané jako pomoc jiným domorodým kmenem, který už v izolaci nežije.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Výskyt izolovaného kmene Mashco-Piro

Antropoložka Beatriz Huertová upozornila, že takto blízko k obydlím vesničanů domorodci obvykle nechodí. „Možná je trápí problémy na jejich teritoriích, a proto se od těchto lidí dožadovali jídla,“ upozornila na mizení přirozeného prostředí pralesa v důsledku kácení a extenzivního využívání půdy zemědělci.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila členy izolovaného amazonského kmene Video: FUNAI

Peruánská organizace upozornila na potíže izolovaných kmenů týden poté, co brazilská vládní agentura FUNAI zveřejnila první video zachycující členy kmene Kawahiva, jejž objevili dřevorubci v roce 1999. [celá zpráva]

Organizace Survival International (SI) odhaduje, že na světě žije zhruba sto nekontaktovaných domorodých kmenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám