Hlavní obsah

Panama chce dát pokutu milión dolarů severokorejské lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panama

Panamské úřady chtějí udělit pokutu ve výší až milión amerických dolarů (přes 19 miliónů korun) KLDR, protože severokorejská nákladní loď Čongčonkang převážela v průplavu náklad zbraní z Kuby. Pod cukrem byla ukrytá i dvě bojová letadla MiG-21. Podle úřadů kapitán ohrozil bezpečnost v průplavu.

Foto: Arnulfo Franco, ČTK/AP

Severokorejská loď Čongčonkang zadržená v Panamě

Článek

„Je to zjevné porušení bezpečnosti provozu v Panamském průplavu a my takovéto aktivity netolerujeme,” prohlásil šéf správy průplavu Jorge Quijano. Podle něj se jedná o „velmi závažný incident” týkající se „nelegálního obchodování se zbraněmi”. Quijano dodal, že Severní Korea by mohla dostat pokutu „až milión amerických dolarů”, panamské úřady ale prý o výši částky nadále diskutují, informovla RIA Novosti

Experti OSN podle agentury DPA ve čtvrtek dokončili inspekci nákladu, jejímž cílem bylo zjistit, zda transportem zbrojních součástek nebyly porušeny sankce OSN.

Tuny zastaralých zbraní

Kuba již dříve uvedla, že všechny zbraně nalezené na palubě lodi směřovaly do Severní Koreje k opravě. Podle kubánské televize na lodi bylo 240 tun zastaralých obranných zbraní - dvě kompletní protiletadlové rakety Volha a Pečora, náhradní díly devíti raket, dvě letadla typu Mig-21 a 15 motorů pro tento typ strojů.

Po zadržení lodi s nahlášenými 220 000 pytli cukru 10. července panamské úřady obvinily kapitána plavidla a 35 členů její posádky „z ohrožení bezpečnosti Panamy a nelegální přepravy nenahlášeného vojenského vybavení”. Panamská vláda nicméně tento týden oznámila, že posádku pravděpodobně během následujícího měsíce propustí.

Celníci loď původně zastavili kvůli podezření, že přepravuje drogy. Po odhalení Havana a Pchjongjang oznámily, že 25 kontejnerů se zbrojním nákladem je součástí legitimní smlouvy na opravu zbraní, za niž Kuba zaplatila KLDR zásilkou cukru.

Reklama

Výběr článků

Načítám