Hlavní obsah

V USA soudí gangstera, který inspiroval Nicholsona ve Skryté identitě

– Boston

V Bostonu shledali v pondělí vinným jednoho z bossů podsvětí - 83letého Jamese Whiteye Bulgera, který po léta patřil k deseti nejhledanějším zločincům v zemi. Předloni byl dopaden po sedmnácti letech na útěku. Sám uvedl, že byl inspirací pro roli irského gangstera z Bostonu, kterého ztvárnil ve Skryté identitě Jack Nicholson.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Bulgerova zadrženíVideo: Reuters

 
Článek

Bulger byl uznán vinným v 31 z 32 bodů obžaloby a hrozí mu doživotí. Prokázalo se, že se podílel na 11 vraždách, u zbylých osmi nebyly důkazy dost silné.

Dvanáctičlenná porota vyslechla 72 svědků, seznámila se s 840 doličnými předměty a shodla se, že Bulger byl naprosto bezohledný, když mu šlo o peníze a o moc. Mezi jeho oběťmi byli i nevinní, kteří měli tu smůlu, že se ocitli v nevhodnou dobu na nesprávném místě. Likvidoval kohokoliv, v němž viděl potencionální hrozbu.

Foto: Reuters

James Whitey Bulger

Holýma rukama měl uškrtit dvě ženy, střelit do hlavy dva spoutané muže poté, co je čtyři hodiny vyslýchal, a zahájit palbu na dva další, kteří zrovna odešli z restaurace na jihu Bostonu. Developer Richard Buccheri vypověděl, že mu Whitey přitiskl brokovnici ke tváři a vyhrožoval mu, že zastřelí jeho i jeho rodinu, pokud mu nezaplatí dvě stě tisíc dolarů.

„Toto není robinhoodovský příběh o chlápkovi, který držel andělský prach a heroin mimo jižní část Bostonu,“ řekl na závěr žalobce Fred Wyshak, který zmínil hlavní oblast působení gangu.

Bulger, který je irského původu, byl dlouho informátorem FBI a chránili ho zkorumpovaní agenti. Přivírali oči i nad řáděním jeho gangu Winter Hill výměnou za informace o italské mafii. Jeden ho také upozornil, že už po něm jde policie, což mu umožnilo v roce 1994 na poslední chvíli utéci a sedmnáct let se skrývat.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Kolona vozů, která přivezla před soud gangstera Bulgera

Obhájci nepopírali, že by se Bulger dopouštěl kriminálních činů, ale popírali, že by zabíjel ženy, stejně jako to, že byl donašeč, který informoval o aktivitách jiných členů podsvětí. Podle obhájců byli svědci patologičtí lháři, kteří se nyní snažili své zločiny shodit na Bulgera.

Bulger byl 16 let na seznamu deseti nejhledanějších lidí do té doby, než se předloni ukázalo, že žije s přítelkyní Catherinou Greigovou v Santa Monice, kde byl dopaden. Žena byla loni odsouzena na osm let za to, že pomáhala Bulgerovi vyhnout se zákonu.

Bulger zmínil před soudem film Skrytá identita, který vypráví o podsvětí v Bostonu a jeho infiltraci agenty FBI. Ve snímku Jack Nicholson ztvárnil nemilosrdného bosse podsvětí Costella, do jehož blízkosti se dostane tajný agent. Je sice natočen na motivy hongkongského filmu, ale případ Bulgera ho ovlivnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám