Hlavní obsah

Policista zastřelil v Bronxu chlapce, který odmítl odhodit zbraň

New York

Čtrnáctiletý Shaaliver Douse zemřel v neděli v newyorské čtvrti Bronx, když jej zasáhl ve tři ráno jeden ze dvou hlídkujících policistů. Mladík, který pronásledoval jiného člověka, odmítl na rozkaz policie odhodit zbraň. Místo toho vystřelil, napsal list New York Times.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladíka zachytila bezpečnostní kamera

 
Článek

Jeden ze dvou hlídkujících policistů, kteří před měsícem vyšli z policejní akademie, vypálil a zasáhl Douseho do hlavy. Douse měl už dříve potíže se zákonem, patřil k pouličnímu gangu Nine a už jednou byl dopaden se zbraní v ruce. V květnu byl dokonce zadržen pro podezření z pokusu o vraždu člena znepřáteleného gangu, který byl zasažen do ramene. Případ byl odložen, když oběť a svědci přestali spolupracovat s policií.

Smrt chlapce potvrdil šéf newyorských policistů Raymond Kelly s tím, že šlo o nejmladšího člověka zastřeleného sborem. Vyjádřil také soustrast matce. Zdůraznil ale, že zásah policistů byl zcela oprávněný, což podle něj potvrdila videa bezpečnostních kamer. Zachycují, jak Douse šel ke skupině lidí, mezi nimiž byl jeho terč, a vypálil tři rány. Skupinka se rozprchla a Douse za rohem pronásledoval svůj cíl, na který opět vypálil a těsně minul. Vystřelil i poté, co zazněla výzva, aby odhodil zbraň. Podle Kellyho není jasné, zda mířil na oběť nebo na policisty.

Blízcí oběti mluví o sprostém zabití

K postupu policistů Kelly uvedl: „Myslím si, že dělali, co očekáváme od policistů bez ohledu na jejich zkušenosti.“ Dodal, že policisté jsou vycvičeni, aby zabránili střelbě, a ne aby člověka zranili.

Policisté hlídkovali v rámci akce Impact, při níž se vysílají hlídky do míst s vysokou kriminalitou.

Případ policisté vyšetřují. Panuje podezření, že po květnovém incidentu mohl být Douse pronásledován členy rivalského gangu. Jeho blízcí tvrdí, že policisté ho prachsprostě zabili.

Střílející policista byl běloch, jeho partner ale černoch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám