Hlavní obsah

CIA tají svou roli při útoku na konzulát v Benghází

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se snaží zabránit jakýmkoli únikům informací o své roli v Libyi v době loňského útoku na konzulát USA v Benghází. CIA podrobuje své pracovníky nasazené v Libyi každý měsíc testu na detektoru lži. Podle CNN bylo v době útoku v Benghází nasazeno přes dvacet agentů najatých CIA.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Zničené auto u konzulátu USA v libyjském Benghází

Článek

Skupina ozbrojených extremistů loni v září napadla americký diplomatický komplex v Benghází a zabila čtyři Američany. Byl mezi nimi i velvyslanec Christopher Stevens. Dvě z obětí, bývalí členové speciální jednotky námořnictva SEAL, byly najaté CIA, uvedl web Atlantic Wire. Spekuluje se, že tito lidé zajišťovali zbraně pro syrské rebely.

V osudnou zářijovou noc mělo být  21 Američanů v budově CIA zvané Annex. Po napadení konzulátu následoval další útok právě na tuto budovu. Kromě dvou mrtvých agentů bylo ještě sedm dalších zraněno.

Podle CNN se tajná služba snaží zabránit všemi možnými způsoby, aby o akci unikly na veřejnost informace. Těm, kteří by něco prozradili, hrozí konec kariéry. Všichni, kteří vědí o okolnostech útoku na konzulát, musejí pro jistotu každý měsíc podstoupit vyšetření na detektoru lži. CIA ale popírá, že by se pokoušela zabránit svým agentům, aby informovali kongresmany z výboru pro bezpečnost.

Stále není jasné, jakou roli CIA v Libyi v době útoku na konzulát hrála. Senátor Rand Paul v březnu přišel se spekulací, že se pokusila zorganizovat předání zbraní z libyjských skladů syrským rebelům.

„Vždycky jsem měl toto podezření, ačkoli pro ně nemám důkazy. Je ale možné, že usnadňujeme předání zbraní z Libye přes Turecko do Sýrie,“ dodal v květnu. CIA odmítla komentovat tvrzení, že pomáhala s převozem ručních protiletadlových raket do Sýrie.

Americké ministerstvo zahraničí CNN napsalo, že nic takového nedělá, a že jen pomáhá nové libyjské vládě s likvidací poškozených, starých nebo nezabezpečených zbraní. S předáváním zbraní do dalších zemí podle svého prohlášení nepomáhá. Ministerstvo ale dodalo: „Nemůžeme mluvit za jiné úřady.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám