Hlavní obsah

Američana zapomněli čtyři dny ve vězení, vysoudil za to 80 miliónů

Americkému studentovi Danielu Chongovi ze San Diega přiznala vláda přes čtyři milióny dolarů (zhruba 80 miliónů korun) jako odškodnění za čtyři dny, které strávil opuštěný v cele, kde ho policisté zapomněli poté, co ho zadrželi v rámci drogové razie. Informovala o tom BBC s odvoláním na jeho právníka.

Foto: ČTK/AP

Daniel Chong

Článek

Chong vypověděl, že musel pít vlastní moč, aby přežil, na paži se pokusil vyrýt zprávu pro svou matku a trpěl halucinacemi.

Případ se odehrál už v roce 2012, kdy byl Chong zadržen při razii proti prodejcům drog, ale nakonec nebyl z ničeho obviněn. Policisté ho umístili do cely bez oken, kde neměl přístup k jídlu ani vodě. Pak na něj ale zapomněli a vrátili se pro něj až za čtyři dny.

Inspekce ministerstva spravedlnosti nyní prošetřuje, jak se to mohlo stát.

Chong strávil pět dní v nemocnici, kde se dostával z těžké dehydratace, selhávaly mu ledviny, měl propíchnutou plíci a trpěl křečemi. Shodil sedm kilo.  

„Říkal jsem si, že je to omyl. Nešťastný a strašný omyl,“ řekl Chong.

Jeho právník uvedl, že kromě odškodnění pro jeho klienta je výsledkem kauzy také změna podmínek pro zadržování podezřelých z drogových deliktů. Zahrnuje denní kontroly cel a instalaci kamer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám