Hlavní obsah

Kauza WikiLeaks: Manning je vinen špionáží, ale ne napomáháním nepříteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Voják Bradley Manning, který serveru WikiLeaks předal informace, jež měly být utajeny, není vinen předáním informací nepříteli. Rozhodl o tom v úterý soud ve Fort Meade. V ostatních bodech obžaloby je podle soudu vinen. Za napomáhání nepříteli mu ale hrozilo doživotí.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Bradley Manning po příjezdu k soudu ve Fort Meade ve státě Maryland

Článek

Manning se provinil špionáží, krádeží a počítačovým podvodem. Za každý z těchto činů může dostat až deset let vězení. Teoreticky by tak stále mohl dostat doživotní trest. O výši soud zatím nerozhodl.

Pětadvacetiletý Manning během procesu doznal, že serveru WikiLeaks na konci roku 2009 a počátkem roku 2010 předal statisíce zpráv z bojiště, diplomatické kabelogramy a videa.

Byl obžalován z osmi případů špionáže, pěti zločinů krádeže a dvou případů počítačového podvodu - pro každý z těchto činů počítá amerických trestní zákoník se sazbou deset let vězení. Kromě toho byl obviněn z pětinásobného porušení vojenských řádů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám