Hlavní obsah

Papež na pláži Copacabana sloužil mši třem miliónům lidí

Rio de Janeiro

Nepřehledné moře lidí zaplavilo v neděli věhlasnou pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro, kde papež František sloužil závěrečnou mši Světových dnů mládeže. Ceremoniálu se podle agentury AFP zúčastnily tři milióny lidí.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Papež na mši v Brazílii

Článek

František v kázání vyzval mladé věřící, aby byli "učedníky mise". "Víra je plamen, který je tím jasnější, čím víc ho člověk sdílí s ostatními," prohlásil. Evangelium je zde pro všechny, ne jen pro některé, zdůraznil.

Po mši mladým katolíkům oznámil, že na příštím setkání se sejdou v roce 2016 v Krakově na jihovýchodě Polska. "Drazí mladí přátelé, na příštích Světových dnech mládeže vás, doufám, uvidím v polském Krakově," řekl František jásajícím davům.

Noc na pláži v očekávání mše hlavy katolické církve strávily statisíce především mladých lidí. Podle agentury AFP od sobotní večerní vigilie zůstaly na Copacabaně dokonce více než dva milióny věřících z celého světa.

Nadšení v ulicích

Celou čtyři kilometry dlouhou cestu, kterou František projel k místu, z kterého mši vedl, obklopily davy lidí, kteří pontifika nadšeně zdravili. A jak píše agentura AP, František měl pro ně otevřenou náruč. Neváhal políbit dítka, popil čaj, který mu kdosi podal, a chytal dárky, jež mu lidé házeli do auta. Dokonce i na normálně kamenných tvářích vatikánských ochránců, kteří běželi podél automobilu, se tu a tam objevil úsměv, vyvolaný nadšením zástupů.

Papež během zhruba týdenní návštěvy Brazílie, která je jeho vůbec první zahraniční cestou od nástupu do čela katolické církve, při různých příležitostech vyzýval k větší otevřenosti církve a její představitele k hlubší komunikaci s potřebnými.

V sobotu vyzval kněží a církevní hodnostáře celého světa, aby vyšli z izolace svých kostelů a kazatelen a sloužili chudým

Mší na Copacabaně papež návštěvu Brazílie ukončil a odletí zpět do Vatikánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám