Hlavní obsah

Vojín Manning se chtěl vyzrazením tajných informací proslavit, tvrdí obžaloba

Fort Meade

Americký vojín Bradley Manning zradil svou zemi a vyzradil citlivé státní informace, aby se proslavil, i když věděl, že tajné údaje se mohou dostat k teroristické síti Al-Káida. Ve čtvrtek to v závěrečné řeči před vojenským soudem ve Fort Meade podle agentury AP prohlásila obžaloba. Manning se zodpovídá z toho, že předal citlivá data serveru WikiLeaks.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Eskorta doprovází Bradleyho Manninga od soudu ve Fort Meade v Marylandu. Archivní foto

Článek

Major Ashden Fein, který obžalobu vede, řekl, že bývalý zpravodajský analytik v Iráku nebyl ustaraným a bláhovým vojákem, jak se ho snaží vypodobnit obhajoba. Ukázal fotografii s usmívajícím se Manningem z roku 2010, kdy předával kompromitující materiál serveru WikiLeaks. Fotka podle něj ukazuje "škodolibého Manninga", který posílal serveru zprávy z bojiště za doprovodné fráze "pěkný den".

Manningova obžaloba čítá 21 bodů, nejvážnější z nich je obvinění z pomáhání nepříteli. Pokud soud jeho vinu v tomto bodě uzná, může mu uložit až doživotní trest vězení. Obhajoba tvrdí, že neexistuje důkaz o tom, že Manning věděl, že Al-Káida konkrétně sleduje portál WikiLeaks.

Pětadvacetiletý voják z Oklahomy se již dříve přiznal, že zmíněnému serveru na konci roku 2009 a počátku roku 2010 předal stovky tisíc zpráv z bojiště, diplomatické kabelogramy a videa. Zároveň tvrdí, že nevěřil, že by vyzrazené dokumenty mohly ohrozit americkou bezpečnost nebo jednotky v Afghánistánu a Iráku.

Obžaloba tvrdí, že dokumenty, které Manning vyzradil, nalezlo americké komando v úkrytu tehdejšího šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina. Američané během přepadové akce v květnu 2011 v pákistánském Abbottábádu kdysi nejhledanějšího teroristu zabili. Prokuratura ale musí prokázat, že Manning věděl, že Al-Káida se k těmto materiálům může dostat, aby soud uznal jeho vinu za pomáhání nepříteli, poznamenala AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám