Hlavní obsah

Zločinecké syndikáty vydělaly 870 miliard dolarů za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mezinárodní zločinecké sítě vydělávají víc než mnohé velké průmyslové firmy. Za rok si prodejem drog, obchodem s lidmi či krádežemi osobních údajů přišly na 870 miliard dolarů (víc než 17 biliónů korun). Agentuře AFP to ve středu řekl ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu Jurij Fedotov.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Článek

„Je to obrovské množství peněz,“ uvedl Fedotov a poznamenal, že v době ekonomické krize vzrostl rozdíl v rozpočtech kriminálních syndikátů a úřadů, které s nimi bojují. „Gangy jsou lépe financovány než policie a další instituce,“ poznamenal Fedotov.

Jen krádežemi osobních údajů na internetu si kriminálníci podle něj přišli na zhruba miliardu dolarů (20 miliard korun), pašováním ohrožených druhů zvířat ovšem na 20 miliard dolarů (400 miliard korun). Zločinnost ve virtuálním světě se ale rychle rozrůstá.

Fedotov upozornil, že nedostatek peněz je pro úřady bojující s organizovaným zločinem jen jedním z problémů. Mafie jsou podle něj dnes dynamické a mění rychle struktury a postupy. „Dnešní organizovaný zločin je důmyslný a vysoce adaptivní,“ řekl Fedotov. Policie a další složky podle něj proto musí být flexibilnější a lépe předvídat vývoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám