Hlavní obsah

Obama se jako první prezident USA zúčastní akce pro korejské veterány

Novinky, Alex Švamberk (Soul)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Barack Obama jako vůbec první americký prezident se zúčastní oficiálních oslav uzavření příměří, které ukončilo 27. července 1953 boje na Korejském poloostrově. Uvedl to ve středu jihokorejský deník The Korea Times.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při projevu

Článek

„V sobotu 27. července prezident Obama pronese projev na Oslavách veteránů korejské války,“ uvedl Bílý dům ve svém prohlášení. Akce ve Washingtonu se po jeho boku zúčastní i ministr obrany USA Chuck Hagel.

Na oslavy příměří vyšlou Spojené státy do Koreje pětičlennou delegaci vedenou velvyslancem Sung Kimem. Dále v ní budou velitelé amerických sil v Koreji generál James Thurman a tajemník amerického ministerstva zahraničí pro Koreu a Japonsko James Zumwalt.

Na nejvyšší úrovni vysílá již tradičně delegaci Nový Zéland, povede ji premiér John Key. Z Velké Británie přijede vévoda z Gloucesteru Richard Alexander George a ministr pro otázky veteránů Mark Francis. Osm zemí včetně České republiky vysílá delegaci na ministerské úrovni, z Prahy přiletí ministr obrany Vlastimil Picek. Ministry dále vysílají Kanada, Austrálie, Filipíny, Etiopie, Norsko, Francie, a Itálie. [celá zpráva]

Korejská republika pozvala podle vyjádření svého ministerstva pro záležitosti vlastenců a veteránů na oslavu zástupce 27 zemí, které bojovaly v silách OSN, nebo jako Československo dozíraly na příměří, či vyslaly do Jižní Koreje nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám