Hlavní obsah

Americký velitel navrhl možnosti vojenské intervence v Sýrii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy mají pět možností, jak vojensky zasáhnout v Sýrii. V dopise americkým senátorům to napsal náčelník spojených štábů generál Martin Dempsey. Mezi scénáři, které přednesl, jsou omezené útoky v Sýrii a vytvoření bezletové zóny. Informoval o tom v úterý server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník spojených štábů americké armády generál Martin Dempsey.

Článek

„Rozhodnutí použít sílu nikdo z nás nepřijímá s lehkým srdcem. Není ničím jiným než válečným krokem,“ varoval Dempsey zákonodárce.

Americká armáda má podle generála v Sýrii pět možností účasti. Vojáci USA můžou jen cvičit a podporovat opoziční síly anebo v omezené míře útočit. Možností je také vytvoření bezletové zóny v syrském vzdušném prostoru nebo i vytvoření nárazníkových pásem na syrském území. V poslední řadě Dempsey zmínil možnost kontroly skladu chemických zbraní v Damašku.

Generál uvedl, že tyto kroky by posílily opozici a oslabily syrského prezidenta Bašára Asada, ale varoval, že to nestačí, jak se ukázalo v Afghánistánu a Iráku. „V uplynulých deseti letech jsme se poučili, že jen změna rovnováhy sil bez opatrného zvažování o tom, co je nezbytné k zachování funkčního státu, nestačí,“ varoval.

Dempsey také senátory upozornil na náklady a rizika, které by Američané v případě, že by se do války zapojili, museli nést. Spojené státy by mohla účast stát miliardy dolarů. Jen podpora a výcvik povstalců by mohly ročně přijít na 500 miliónů dolarů (zhruba 10 miliard korun), ostatní scénáře pak zhruba na miliardu dolarů (20 miliard korun) měsíčně.

Americká vláda zatím vojenskou intervenci v Sýrii odmítá.

V Sýrii se bojuje přes dva roky. Konflikt si vyžádal přes 90 000 mrtvých a útěk 1,7 miliónu lidí za hranice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám