Hlavní obsah

Možná jsme popravili 27 lidí omylem, zjistila FBI

Novinky, rei

Americký bezpečnostní úřad FBI ve velkém přezkoumává tresty smrti vynesené soudy napříč Spojenými státy. Zjistila, že až v 27 případech mohli být posláni na smrt nevinní lidé, jelikož se soudy příliš spoléhaly na laboratorní důkazy, které nemusely být určující. Informoval o tom britský list The Independent.

Článek

„Jestliže se vyskytuje problém, musíte se mu postavit a promyslet, jak ho napravit, abyste se posunuli dál a zajistili, že už se to nikdy nestane,“ uvedl k přezkoumávání zástupce FBI Andrew Weissmann.

V centru pozornosti jsou hlavně případy, při nichž vyšetřovatelé spojovali podezřelého se zločinem na základě vlasů nalezených na místě činu. Ačkoliv v laboratorních zprávách FBI se už od 70. let minulého století psalo, že shoda vlasů není ještě potvrzujícím důkazem, vyšetřovatelé jí často u soudu argumentovali a soud jim dal za pravdu.

Podobně byl na základě částečné shody otisků prstů, z nichž jeden nebyl úplný, označen FBI za majitele batohu s výbušninami ve vlaku v Madridu v roce 2004 Američan Brandon Mayfield. Při explozích zemřelo 191 lidí. Tři experti FBI nejprve tvrdili, že otisky ukazují na Mayfielda bez jakýchkoliv pochyb. Až později FBI přiznala, že chybovala a otisky byly jednoho Alžířana. Mayfield byl naštěstí ve vazbě, ne na popravišti.

Dvacet tisíc případů pod drobnohledem

Není jasné, v kolika případech došlo k odsouzení nevinného člověka, jelikož rozsáhlé zkoumání FBI ještě nedokončila, napsal Independent. Předminulý měsíc však díky němu na poslední chvíli odložili popravu 44letého Willieho Jeroma Manninga v Mississippi za to, že údajně v 90. letech zavraždil dva studenty. O Manningově vině se má nově rozhodnout na základě rozborů DNA.

FBI přezkoumává 21 700 případů od loňského července ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti, národním sdružením obhájců NACDL a organizací Innocence Project. Celkem už výzkumníci prošli 15 000 případů.

Anketa

Souhlasíte s trestem smrti?
Ano
69,7 %
Ne
30,3 %
Celkem hlasovalo 31369 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám