Hlavní obsah

CIA zajímá možnost kontrolovat klima, investovala do analýzy

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získávání cizích tajemství není jedinou náplní CIA. Americká Ústřední zpravodajská služba investovala podle serveru MotherJones také 630 tisíc dolarů (12,5 miliónu Kč) do analýzy geoinženýrství - experimentálních technik, které by mohly zásadně proměnit klima.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tyto peníze nebyly vynaloženy přímo na nějaký program, ale na studii odborníků Národní akademie věd (NAS), kteří se během 21 měsíců zaměřili na zhodnocení účinných způsobů ovlivnění klimatu a jeho důsledků. Zpráva má být předána Bílému domu a její závěry budou zveřejněny až na podzim příštího roku.

Zájem se soustředil na dvě technologie: "management slunečního záření" (SRM), která počítá s rozšířením nějaké látky či částic, které by více blokovaly sluneční záření, a pak "odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry", které by oslabilo skleníkový efekt ohřívání zemské atmosféry.

"Tato studie má poskytnout podrobný a jasný vědecký základ pro etické, právní i politické diskuse o geoinženýrství," uvádí webové stránky NAS.

Vlastní výzkumné středisko museli zavřít

CIA byly v minulosti přičítány různé testy: například snaha upravovat lokální počasí ve Vietnamu s cílem zajištění specifických bojových podmínek. Zajímavá je však i okolnost, že se CIA tak trochu vzepřela Kongresu. Loni totiž na nátlak republikánských zákonodárců musela uzavřít vlastní centrum pro výzkum klimatu. Kongresmanům se nezdálo, že by se měla CIA věnovat těmto otázkám.

Nicméně podle zdrojů z nitra agentury považují šéfové špionů sledování klimatu za důležité pro bezpečnost země. Ovšem vše na čem se podílí CIA, vyvolává podezření.

Mluvčí NAS Lauren Rugani proto zdůraznil, že v rámci studie se neprováděly žádné experimenty a jde v podstatě jen o rešerši a analýzu. Navíc CIA je jen jednou z několika institucí, které se na studii podílejí. Na seznamu zadavatelů je i Národní úřad pro oceány a atmosféru, NASA i sama akademie věd.

Reklama

Výběr článků

Načítám