Hlavní obsah

Test DNA spojuje bostonského škrtiče s vraždou z roku 1964

Washington

Zhruba 50 let poté, co série vražd žen terorizovaly americký Boston, umožnily nové testy DNA poprvé spojit hlavního podezřelého a jeho poslední oběť. Ve čtvrtek to oznámila americká prokuratura. Testy zjistily „příbuzenskou shodu” mezi již zesnulým Albertem DeSalvou, jenž byl ze série vražd dlouhou dobu podezírán, a devatenáctiletou dívkou, která byla v lednu 1964 nalezena uškrcená ve svém bytě v Bostonu.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Dívka byla dlouho považována za oběť takzvaného bostonského škrtiče, který mezi lety 1962 a 1964 terorizoval sexuálními útoky a vraždami žen ve věku od 19 do 85 let oblast Bostonu. DeSalvo se doznal k 11 vraždám připisovaným bostonskému škrtičovi – a ještě ke dvěma dalším. Nikdy však v případě těchto vražd nebyl shledán vinným. Soud jej poslal za řadu ozbrojených loupeží a sexuálních útoků na doživotí do vězení, kde byl někdejší vojenský veterán v roce 1973 ubodán. Předtím však DeSalvo vzal své doznání zpět.

Prokurátor Daniel Conley ve čtvrtek uvedl, že nová analýza zjistila „příbuzenskou shodu“ mezi vzorkem DNA nalezeným na těle mladé oběti z roku 1964 a DeSalvovým synovcem. Jeho genetický materiál vyšetřovatelé získali tajně z vyhozené láhve s vodou, z níž předtím pil. Tato shoda prý umožňuje vyloučit 99,9 procenta mužské populace. Nestačí to však na to, aby mohl být případ uzavřen s naprostou jistotou. Proto úřady v příštích dnech vyjmou DeSalvovo tělo z hrobu, aby výsledky analýzy potvrdily, informovala agentura AFP.

Úřady podle zpravodajského serveru BBC tvrdí, že „příbuzenská“ shoda je první pádný důkaz, že DeSalvo byl bostonský škrtič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám