Hlavní obsah

Za devastující nehodu v kanadském městečku může strojvůdce, má jasno šéf společnosti

Montreal
Aktualizováno

„Doufám, že se z toho nezastřelím,” řekl stanici CNN Edward Burkhardt, šéf železniční společnosti, které patřil vlak, jehož 72 vagónů se v sobotu uvolnilo u kanadského městečka Lac-Megantic. Vjely mezi domy, část jich vybuchla a způsobila hotové peklo. Burkhardt obvinil strojvůdce vlaku, že je za nehodu odpovědný, vagóny prý nezajistil.

Foto: ČTK/AP

Obrázek současné podoby kanadského městečka Lac-Megantic

Článek

„Pracuje pro nás už mnoho let a až do soboty dělal pro bezpečnost vše,” řekl Burkhardt. Strojvůdce vyšetřovatelům podle CNN řekl, že zajistil všech 11 brzd, vlak se přesto rozjel. „Máme z toho pocit, že to není pravda,” uvedl za společnost její šéf.

Strojvůdce vlak odstavil na kopci nad městečkem Lac-Megantic a šel podle stanice CBC spát do hotelu. Vlak krátce na to začal hořet. Hasiči oheň zlikvidovali za dozoru jednoho ze zaměstnanců železnice. Když z místa všichni odešli, vagóny se rozjely z kopce.

Burkhardt strojvůdce obvinil při návštěvě Lac-Megantic. Řekl, že mu chodí výhrůžné maily. Tvrdí, že za nehodu jsou částečně odpovědní i hasiči z Nantes, odpojili od vagónů lokomotivu a strojvedoucímu o tom neřekli.

V městečku čelil místním obyvatelům, mnozí na něj sprostě pokřikovali. „Měli by toho člověka zavřít,” řekl CNN Pierre L'Heureux, který znal několik z obětí.

Foto: ČTK/AP

Trosky budov po požáru v Lac-Megantic

Počet mrtvých úřady stanovily na 15. Dosud se ale žádné z těl nepodařilo identifikovat.

Těla, která se dosud podařilo najít, byla převezena do laboratoře v Montrealu. Počet pohřešovaných mezitím podle BBC vzrostl na 60. Je pravděpodobné, že pokud zahynuli při neštěstí, některé z nich se nikdy nepodaří najít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry nehody vlaku v KanaděVideo: Reuters

Vlak přepravoval ropu, ve vedlejším městečku se v něm měnili strojvedoucí a souprava byla přes noc bez dozoru odstavena. Oddělily se vagóny, které jely z kopce do  Lac-Megantic. Tam vykolejily a začaly hořet. Plameny zničily asi 30 domů, vyhořel i místní bar.

Foto: ČTK/AP

Shořelá auta a vagóny

Vyšetřovatelé vyloučili, že by šlo o teroristický čin, pracují ale s možností, že mohlo jít o nedbalost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám