Hlavní obsah

Syrští rebelové se amerických zbraní nedočkali, dodávky zadržuje Kongres

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zbrojní dodávky pro syrské povstalce, které schválila vláda amerického prezidenta Baracka Obamy, do Sýrie zatím nedorazily. Proti prezidentovu plánu se totiž postavily výbory pro dohled nad zpravodajskými službami v obou komorách Kongresu. S odkazem na nejmenované bezpečnostní zdroje to v úterý uvedla agentura Reuters.

Foto: Abdalghne Karoof, Reuters

Syrští povstalci

Článek

Své výhrady vůči Obamově plánu vyjadřují za zavřenými dveřmi zástupci zpravodajského výboru amerického Senátu i Sněmovny reprezentantů, informovala agentura s tím, že ji o tom nezávisle zpravilo pět bezpečnostních zdrojů. Zákonodárci pochybují o tom, že by dodávky mohly zvrátit vývoj války proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi ve prospěch povstalců. Navíc by zbraně mohly skončit v rukou radikálních frakcí jako je Fronta an-Nusrá.

To, že americké zbraně do Sýrie zatím nedorazily, potvrdil Reuters i jeden představitel nejmenované arabské země a zástupci syrské opozice.

Kongresmani podle Reuters po Obamovi žádají jasnější vizi dalšího postupu v Sýrii. Do té doby jsou zbrojní dodávky zmrazené, i když prezident podle Reuters ze zákona v tomto případě souhlas zákonodárců nutně nepotřebuje.

„Budeme nadále tyto záležitosti úzce konzultovat s Kongresem,“ prohlásila k záležitosti krátce mluvčí Bílého domu Bernadette Meehanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám