Hlavní obsah

Experti brzdí nadšení z případu vyléčení z nákazy HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oznámení amerických lékařů o dvou dlouholetých pacientech s virem HIV, kteří po transplantaci kostní dřeně nevykazují přítomnost tohoto zabijáka v krvi, neznamená převrat v léčbě choroby. Podle odborníků je však podnětným signálem pro výzkum nových metod léčby.

Foto: Lai Seng Sin, ČTK/AP

Na mezinárodní konferenci o AIDS v malajsijském Kuala Lumpuru dostávali delegáti informační brožuru s informacemi o nových trendech v boji proti viru HIV.

Článek

„Je to bezpochyby významná informace, která může vést ke změně pohledu na HIV a genovou terapii,“ shrnul předseda americké Nadace pro léčbu AIDS Kevin Frost.

Doktoři Timothy Heinrich a Daniel Kuritzkes z bostonské nemocnice Brigham and Women’s Hospital, kde pracuje i český transplantační chirurg světového věhlasu Bohdan Pomahač, navíc sami upozornili, že je ještě příliš brzy tvrdit, že jejich pacienti se vyléčili.

Neberou léky už měsíce

„Dokud nebude virus nezjistitelný rok nebo lépe dva roky, nebude možné případ označit písmenem C,“ upozornil Heinrich (zkratka anglického slova cured – vyléčen).

Lékaři podle agentury AP už loni oznámili, že osm měsíců po transplantaci kostní dřeně od zdravého dárce neobsahovala krev odebraná pacientům, kteří se po 30 let léčili s HIV, žádnou známku viru. Tehdy oba muži ještě stále užívali antivirotické léky prodlužující přežití v případě AIDS. Jeden z pacientů ale přestal brát antivirotika před 15 týdny, druhý před sedmi – a dosud se žádná známka HIV neobjevila. Po transplantaci však museli začít pravidelně brát látky omezující imunitní reakci organismu.

„Daří se jim dost dobře,“ řekl Henrich minulý týden na konferenci v Kuala Lumpuru s tím, že výsledky jsou vzrušující, jedině čas je však prověří. Varoval, že virus by se mohl skrývat v jiných orgánech, jako jsou játra, slezina či mozek, a mohl by se vrátit, ať už kompletní, či jako fragment svých genů. Další testování pacientů potrvá nejméně rok, aby vyjasnilo obrázek o dopadech transplantace na odolnost HIV.

Kostní dřeň vhodnější než kmenové buňky

První osobou, která se vyléčila z infekce HIV, byl Američan Timothy Brown, známý jako „berlínský pacient“. V letech 2007 a 2008 mu lékaři transplantovali při léčbě leukémie kostní dřeň od dárce, který měl genetickou mutaci, díky níž jsou jeho krevní buňky imunní vůči viru HIV. Chybějí jim totiž receptory, jimiž se jinak nákaza dostává do těchto buněk. Nová kostní dřeň podle všeho zbavila Browna viru HIV, který postupně zmizel z jeho organismu, přestože již nebral léky proti této nákaze. Oběma americkým pacientům byla transplantována dřeň od dárce, který podobnou mutaci neměl.

Američané upozornili, že přes veškerou náročnost naznačuje transplantace zdravé kostní dřeně zřejmě směr k hledání schůdnější varianty léčby HIV než transplantace kmenových buněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři vyléčili holčičku z nákazy HIV

Běžnou léčbou, ale včas použitou, se podařilo vyléčit v americkém státě Mississippi batole, které bylo od narození nakažené virem HIV, jenž se na něj přenesl...

Včelí jed dokáže zabít virus HIV

Studie vědců z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis přichází s převratným objevem v boji proti viru HIV. Vědci zjistili, že proti viru lze účinně...

Výběr článků

Načítám