Hlavní obsah

Strop se zhroutil přímo na cestující, popsal pasažér pád Boeingu 777

Novinky, ČTK, mif, aš

Co prožívali cestující během sobotní havárie Boeingu 777 v San Francisku, popsal jeden z pasažérů letu. Tomu se jako zázrakem podařilo vyváznout bez zranění, přestože seděl hned vedle padajícího stropu, který zranil desítky lidí.

Výpověď pasažérů a svědků nehody havarovaného Boeingu 777

 
Článek

„Letadlo stoupalo a klesalo, a pak se otočilo... Pak dopadlo na zem. Strop se zhroutil, dopadl na hodně lidí, hodně jich to zranilo. Seděl jsem hned vedle místa, kde se udělala ta velká díra,“ popsal děsivé chvíle mladý pasažér Edwin Lee.

Foto: Reuters

Strop letadla se zřítil podle jednoho z pasažérů přímo na desítky cestujících.

To, jak bylo přistání dramatické, popisují také očití svědci, kteří situaci pozorovali ze sanfranciského letiště. „Viděl jsem, jak se letadlo hrozně rychle přibližuje a vypadalo to na velmi tvrdé přistání. Pak jsem viděl létat jiskry z jednoho z motorů. Potom se otočilo o 360° a já jsem už viděl jen spoustu kouře a oheň,“ řekl Greg Claxton.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Havarovaný Boeing letecké společnosti AsianaVideo: Reuters

Jeho slova potvrzuje také další svědek Sekope Tagilala: „Zadní část trupu narazila na ranvej, ozvala se obrovská rána a já jsem myslel, že se to letadlo zlomilo. Předek šel dolů, letadlo se jakoby přehouplo zezadu dopředu a točilo se po ranveji, až se zastavilo na tom místě, kde je teď, a začalo hořet.“

Foto: ČTK/AP

Do bezpečí se dostalo 190 lidí, mnozí z nich však byli později ošetřeni s drobnými poraněními.

Sobotní tragédie si vyžádala dva lidské životy a dalších 181 zraněných. Oběťmi jsou podle jihokorejského ministerstva dopravy Číňané. Na palubě bylo 141 Číňanů, 77 Jihokorejců a 61 Američanů. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Trosky letadla na přistávací dráze

Nejméně 130 lidí bylo ošetřeno, v kritickém stavu zůstávají dvě děti a šest žen. Do bezpečí se dostalo 190 lidí, mnozí z nich však byli později ošetřeni s drobnými poraněními.

Příčiny nehody jsou zatím stále předmětem vyšetřování. Podle prvních hypotéz stroj dosedl příliš brzo, možná ještě před prahem přistávací dráhy a ocasní částí zavadil o ochrannou zídku proti mořským vlnám nebo o ranvej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příčiny nehody jsou zatím stále předmětem vyšetřováníVideo: Reuters

Podle televizních záběrů trup letounu hořel už při přistání. Z trosek stoupal hustý dým. Hasiči si ale s plameny na ocasu a křídle během několika desítek minut poradili. Vršek přední části trupu za pilotní kabinou je vyhořelý.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Havarovaný letoun po nouzovém přistání v San Francisku.

Boeing 777

Boeing 777 je dvoumotorové dopravní letadlo v letecké hantýrce často označované jako Triple Seven tedy v překladu Trojitá sedma. Když se poprvé pustili konstruktéři do práce, bylo zřejmé, že půjde o největší dvoumotorové letadlo doposud vyrobené. Pojme podle typu celkem 301 až 368 pasažérů a má dolet 9695 až 17 472 kilometrů.

Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám