Hlavní obsah

Missouri hrozí obnovením plynových komor, docházejí tam smrtící injekce

Ministr spravedlnosti amerického státu Missouri pohrozil, že stát bude muset obnovit plynové komory, pokud neskončí moratorium na popravy propofolem, smrtící látkou, jejíž zásoby docházejí. Posledním třem dávkám záhy vyprší expirační doba, po které se už nemohou používat a nové se nedají opatřit kvůli bojkotu dodavatelů anestetik.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr spravedlnosti Chris Koster varoval, že pokud nejvyšší soud neumožní urychlit vykonání poprav, tak bude nutné najít alternativu k schválenému postupu, protože vyprší doba použitelnosti smrtících injekcí: „Jestliže soud nezmění svůj přístup, zákonodárci budou donuceni přijít s uzákoněním alternativní metody poprav, aby se mohly vykonávat rozsudky.“

To by podle něj znamenalo obnovení plynových komor. Missouri umožňuje popravu buď smrtící injekcí, nebo plynem.

Výrobci anestetik a barbiturátů z Ameriky, Evropy i Asie odmítají dodávat tyto látky z etických důvodů věznicím, aby se nemohly využívat při popravách. K uspání se používal thiopental sodný, který se ale už přestává vyrábět. V medicíně ho nahradil propofol, který ovšem nemá anestetické účinky.

Propofol se rozhodl využívat při popravách stát Missouri jako jedinou látku ve smrtící injekci, v dávce patnáctkrát silnější, než se užívá v medicíně. Protože však nemá analgetické účinky, nové složení bylo napadeno jeho odpůrci, neboť americká ústava garantuje popravu bez zbytečného utrpení. Nejvyšší missourský soud pozastavil popravy do té doby, než se zjistí, zda je možné používat samostatný propofol.

Není thiopental ani propofol 

Missouri má už jen tři dávky propofolu a ani ten není schopno zajistit. Evropská komise uvalila restrikce na export anestetik a dalších látek použitelných při popravách do USA. Jedné vyprší doba použitelnosti v říjnu, druhé v květnu 2014 a třetí v roce 2015. V celách smrti přitom čekají dva odsouzenci k absolutnímu trestu Joseph Paul Franklin a Allen Nicklasson.

Hrozba použití plynové komory, která se v Missouri používala v letech 1937-1965 ale asi není reálná. V roce 1995 ji americký Nejvyšší soud prohlásil za nezákonnou právě kvůli velkému utrpení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám