Hlavní obsah

Potřetí za sebou v USA selhala antiraketa, navádění mělo být v i Česku

Washington
Aktualizováno

Test americké pozemní protiraketové obrany, který byl proveden v pátek a stál 214 miliónů dolarů, se nezdařil. Jde už o třetí neúspěch systému GMD, který plánoval George Bush dislokovat v Polsku s tím, že radar by byl v Brdech. Informovaly o tom agentura Reuters a list Los Angeles Times s odvoláním na ministerstvo obrany USA.

Článek

Při zkoušce odstartovala balistická raketa dlouhého doletu z tichomořského atolu Kwajalein na Marshallových ostrovech. Měla ji sestřelit protiraketová střela systému GMD vypuštěná z 6400 kilometrů vzdálené Vandenbergovy základny v Kalifornii. Cíl však minula.

"Pracovníci programu provedou zevrubné šetření, aby zjistili příčinu či příčiny všech odchylek, které zabránily úspěšnému sestřelu," uvedl Pentagon.

Systém GMD je určen k likvidaci balistických raket ve střední fázi letu nad atmosférou, zatímco známější Patrioty PAC 3 je mohou likvidovat až v závěrečné fázi letu. Má také mnohem delší dolet.

Střely jsou umístěny na dvou základnách, na Aljašce a v Kalifornii. George Bush plánoval rozšířit protiraketový deštník i nad Evropu, jeho nástupce Barack Obama to ale zrušil kvůli vysokým nákladům a tomu, že systém byl stále ve fázi vývoje. V Evropě jej má nahradit osvědčenější námořní systém Aegis s antiraketami SM-3 upravovaný i pro odpalování z pozemních základen, který ale nemá takový dosah.

Američtí vojáci zkoušeli systém protiraketové obrany GMD sedmnáctkrát. Osm zkoušek byly úspěšných, poslední v roce 2008.

Antiraket GBI se vyrobí více

Pentagon již dříve oznámil, že zkouška nebude mít vliv na březnové rozhodnutí ministra obrany Chucka Hagela, vyvolané severokorejskými hrozbami, posílit protiraketovou obranu o 14 nových protiraketových střel GBI za miliardu dolarů (více než 20 miliard Kč).

V současnosti mají Spojené státy 26 střel ve Fort Greely na Aljašce a další čtyři na letecké základně Vandenberg v Kalifornii.

Systém GMD vyvíjí Boeing, ale samotnou hlavici likvidující balistickou raketu prostou silou úderu vyrobila firma Raytheon stejně jako radary. Nosič GBI je dílem firmy Orbital Science a velitelství a řídící středisko vyrobilo konsorcium Northrop Grumman.

Reklama

Výběr článků

Načítám