Hlavní obsah

USA sledovaly vedle EU také další spojence

Londýn

Tajná služba Spojených států v rámci špionážních operací označovala cizí ambasády včetně těch evropských za „cíle”. V neděli o tom informoval list The Guardian s tím, že to vyplývá z dokumentu, který poskytl bývalý externí zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama se při vysvětlování nejnovější kauzy zapotí. Ilustrační foto

Článek

Mezi tradičními ideologickými nepřáteli či citlivými blízkovýchodními zeměmi je i seznam unijních misí a také velvyslanectví Francie, Itálie, Řecka a dalších spojenců USA, jako jsou Japonsko, Mexiko, Jižní Korea, Indie či Turecko. Listina ze září 2010 nezmiňuje Británii, Německo a další západoevropské státy.

Jeden z vynesených dokumentů uvádí seznam 38 ambasád a diplomatických misí včetně metod výzvědných postupů. Ty zahrnují nejen zařízení na odposlechy elektronické komunikace, ale také napojení kabelů či zachytávání vysílání pomocí speciálních přístrojů.

Jedna z odposlechových metod nese kódové označení Dropmire. Ta byla podle dokumentu z roku 2007 vložena do šifrovacího faxu na zastoupení EU ve Washingtonu. Americká rozvědka Národní agentura pro bezpečnost (NSA) uvádí, že zmíněný fax slouží k posílání zpráv do jednotlivých ministerstev zahraničí v evropských metropolích.

USA se vyjádří „diplomatickými kanály“

Z dokumentů vyplývá, že cílem špionážní operace proti EU v americké metropoli bylo shromáždění interních informací o nesouhlasech v politice, která se týkala celosvětových záležitostí, a o dalších třecích bodech mezi členskými státy.

Nové informace o rozsahu amerických tajných operací vůči Evropě přinesl týdeník Der Spiegel, který údaje získal od Snowdena. Američané prý mohou přes internetový uzel ve Frankfurtu sledovat i komunikaci ve východní Evropě. Vysvětlení po Spojených státech žádají Německo, Evropská unie a nově i Francie. Washington již oznámil, že odpoví „diplomatickými kanály“ a že jednotlivé případy nebude veřejně komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Americká rozvědka sledovala úřady EU

Americká tajná služba Národní agentura pro bezpečnost (NSA) cíleně sledovala Evropskou unii. V sobotu to napsal německý zpravodajský portál spiegel.de s tím,...

Výběr článků

Načítám